Rivstart för mängder av sommarlovsaktiviteter

9 juni 2021
Uppleva och göra Barn och utbildning Omsorg och stöd Näringsliv och arbete Kommun och politik Nämnder

Aldrig tidigare har sommarlovet innehållit så många sommarlovsaktiviteter som i år! Anledningen är de ökade statliga anslagen som lett till en stor satsning inom kommunen och föreningslivet. Verksamheterna är också mer samordnade i sitt utbud som innehåller både badbuss och nyheter.

Rivstarten sker direkt efter sommarlovet vecka 24. Ung Arena som driver kommunens öppna fritidsverksamheter har normalt sett sin bas i Oppeby och på Arnö. I sommar är de mer mobila. Det är Ung Arenas första sommar och den är späckad med innehåll, både med egna aktiviteter och i samverkan med ungdomsledare och föreningar. Verksamheten rör sig uppsökande i bland annat Svalsta, Stigtomta, Bergshammar och olika områden i Nyköping.

Ung Arena har mycket kontakter med föreningslivet och har fördelat en stor del av det statliga sommarbidraget på 1,4 miljoner kr till föreningarnas sommaraktiviteter. Ingen förening har nekats anslag, så även från föreningshåll är det ovanligt mycket aktiviteter i sommar.

Ungdomsledarna knyter kontakter

Räddningstjänsten har fått 900 000 kr till sin ungdomsledarverksamhet och anställt sex killar och tjejer i sommar. Tjänsterna ingår och bidraget räcker också till många aktiviteter. Ungdomsledarna har till uppdrag att främja integration och de kommer att röra sig på olika platser under sommaren där de skapar kontakter och aktiviteter. Varje fredag kväll har de fredagsmys i hamnen och grillar kycklingkorv vid basketplanen. De finns också med på Badbussens turer, på Hjortensbergsbadet och dyker upp i olika bostadsområden.

RF Sisu lyssnade på önskemålen

En organisation som samverkar i sommar med Ung Arena är RF Sisu. För att verkligen lyssna på ungas synpunkter om vad de vill göra och när, genomförde RF Sisu en enkät inför sommaren. Svaret blev ”några timmar på eftermiddagen, gärna prova på.” 

- Därför blir det ”Idrottshäng” som är ett sätt att få testa nya aktiviter då många föreningar deltar. Det blir jujutsu, baseball, padel och friidrott bland annat. Vi tycker det är mycket bättre att göra saker tillsammans än att vi konkurrerar, säger Wilma Bränderson, idrottssamordnare på RF Sisu. Det blir bättre för alla.

Tre veckor med skapande workshops

Kulturskolan har fått ett statligt treårsbidrag på 800 000 kr till skapande aktiviteter och använder  delar av beloppet till ett treveckorsprogram med workshops i teater, musikal, dans och sång och kör. En storsatsning som kräver många lokaler och lärare.

- Det pågår under tre veckor i sommar och vi har bland annat anställt Kulturskoleelever som stödlärare, säger Mattias Dahlström, rektor på Kulturskolan. Det blir en magisk sommar! Platserna fulltecknades nästan omgående men det finns platser för lite äldre elever fortfarande. Målgruppen är 4-19 år.

Hel sommar med Barnkulturcentrum

Barnkulturcentrum har många aktiviteter under större delen av sommaren veckorna 25-32. Det blir skaparverkstad med olika teman och konstnärer, sommarkurser i graffiti, mangaworkshop, drakbygge och en tre dagars workshop och festival i Brandkärr. Och mycket annat. Barnkulturcentrum samarbetar också med Kulturhuset Magasinet som bjuder in till Skaparfestival 23-25 juli.

Allt finns på nykopingsguiden.se

Alla planerade evenemang finns på nykopingsguiden.se som är kommunens kostnadsfria kanal för alla som arrangerar evenemang och aktiviteter. Alla evenemang är inte publicerade ännu, det görs löpande. Håll ögonen öppna varje dag. Nykopingsguiden.se är en lots till ett bra sommarlov!

P4 Sörmland och SVT Sörmland ser gärna att vi länkar till deras inslag om sommarlovsaktiviteterna.