Meny

Rekordmånga plockar skräp

11 maj 2021

Varje vår ger sig tusentals deltagare ut för att plocka skräp under den populära kampanjen Skräpplockardagarna, som arrangeras av Håll Sverige Rent. I år vill fler än någonsin hjälpa till - hittills har över 5300 skolelever och förskolebarn i Nyköping anmält sig.

Alla kan vara med och plocka skräp. Men det är bara skolor, förskolor och ungdomsföreningar som behöver anmäla sig, och de får då tillgång till pedagogiskt material och information. Hittills i år har det kommit in anmälningar från 5338 unga deltagare – vilket är nytt rekord.

Utöver dem plockar många företag, bostadsrättsföreningar, organisationer och vuxna privatpersoner skräp på egen hand och bidrar till ett rent, tryggt och snyggt Nyköping. För dem behövs ingen anmälan - de ger sig ut och gör rent utan att det kommer med i statistiken. Det betyder att det faktiska antalet skräpplockare är ännu fler än de drygt femtusen som är anmälda.

Ordförande i kommunens Utskott för miljö och klimat, Marco Venegas, kommenterar årets deltagande:
- Nyköping ska vara så stolta över sina barn och ungdomar som har anmält sig till skräpplockardagarna, dryga 5 000 deltagare, detta kallar jag för ett stort engagemang och goda förebilder. Framtiden ser ljusare ut, säger han.

Skräpplockardagarna genomförs av Nyköpings kommun i samarbete med Sörmlands museum och NYSAM.

Läs mer på nykoping.se/skrapplockardagarna