Meny

Pressträff om sommarens aktiviteter

10 juni 2020
Barn och utbildning Näringsliv och arbete Kommun och politik

Coronapandemin har gjort att vi går in i en sommar med lite annorlunda förutsättningar. Feriepraktiken för hundratals unga i Nyköping har fått ställas om och det är än viktigare att aktiviteter finns för barn och unga eftersom fler än vanligt kanske stannar hemma i sommar.

Pressträffen livesändes under onsdagen på Facebook och kan ses i efterhand här.

Under pressträffen gav kommundirektör Mats Pettersson och kommunstyrelsens ordförande Urban Granström en nulägesbild av kommunen i stort. Det har varit ett ansträngt läge speciellt inom vård och omsorg, men är stabilt inför sommaren med gott om vikarier och påfyllda lager med skyddsutrustning.

Skolan har klarat av distansundervisning för gymnasieelever och vuxenstuderande och ska utvärdera vilka lärdomar som kan dras av våren.

Nya feriepraktikplatser

Feriepraktiken som kommunen brukar erbjuda cirka 400 ungdomar har fått ställas om i och med att cirka 115 platser inom vård och omsorg inte kan erbjudas i år på grund av coronapandemin.
Däremot har andra platser tagits fram bland annat inom turistsektorn och hos olika föreningar.

– Vi kommer att ta emot 60 feriearbetare som ska möta turister och bland annat jobba med att skapa hängplatser i centrum, stråket mellan öster och väster samt från Stora torget via Bryggeriet ner till hamnen, sa turistchef Erik Lindhe.

Badbussen återkommer

Föreningskonsulent Annika Malmström berättade att badbussen från förra året återkommer även i år, med en rutt från Rosvalla via bussterminalen till Strandstuviken två gånger i veckan. 
– Det kommer att finnas en mängd aktiviteter runt om i kommunen, vissa gratis, andra mot en mindre avgift. Barnkulturcentrum kör utomhusaktiviteter, vid slottet finns en riddarskola, det arrangeras fotbollsskolor.

Ungdomsledare fixar aktiviteter

Kommunens ungdomsledare och Skol-IF i samarbete med räddningstjänsten arrangerar torsdagsaktiviteter i hamnen med tävlingar och grillning och kommer dessutom att röra sig i olika bostadsområden för att engagera sommarlediga barn och ungdomar.

Säkerhetssamordnaren Eva Johansson uppmanade fler att vara med under de nattvandringar som startar denna vecka och kommer att pågå alla fredagar hela sommaren. Anmälning sker via Ung krafts hemsida.
– Vi kommer att vara synliga i olika områden och tror att det är många unga som vill komma och prata med oss efter den här våren. Tillsammans skapar vi ett tryggt Nyköping.

På nykopingsguiden.se/sommarlov uppdateras aktiviteterna kontinuerligt.

Se pressträffen