Olympier inspirerar barn i Nyköping att nå 100 varv runt jordklotet för en bättre värld

13 mars 2019
Barn och utbildning

Den 14 mars möter olympiern och hockeyspelaren Danijela Rundqvist elever i Nyköping och berättar om Jorden Runt-loppet för en bättre värld, som engagerar en miljon barn i tio länder. På Rosenkulla skola, Rosenkälla har Danijela två lektioner och därefter springer hon tre kilometer tillsammans med eleverna för att bidra till att uppmärksamma FN:s globala mål för hållbar utveckling. 

Eleverna i Rosenkälla är en av sju skolor i Nyköping som arbetar med World´s Childrens Prize, som även kallas för ”barnens nobelpris”. Arbetet handlar om att utbilda elever i allas lika värde, barns rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Jorden Runt-loppet är en del av detta, där barnen får lära sig om de globala målen och om hur de själva kan bidra till en bättre värld. 

Anna Lindell är lärare i årskurs 4 på Rosenkulla skola, Rosenkälla:

- Eleverna tycker att det ska bli jättespännande att Danijela kommer! De har förberett egna frågor till henne och ser fram emot aktiviteterna tillsammans. Vi kommer att springa vår egen slinga "lilla rosenrundan" som går runt skolan, den är cirka 1 km så det blir tre varv. Nu håller vi tummarna för bra väder! 

Danijela Rundqvist kommer till Rosenkulla skola, Rosenkälla torsdag 14 mars, och ska hålla i två stycken lektioner. Under den första lektionen ska hon prata om olympiska spelens värderingar och de globala målen samt sina egna upplevelser under olympiska spelen. På lektion två kommer berättar hon lite om sin idrott, ishockey, samt att hon tillsammans med eleverna ska gå eller springa tre kilometer. Besöket avslutas med en gemensam lunch på skolan. 

Om projektet

Danijela Rundqvist har deltagit i tre OS, är tvåfaldig OS-medaljör och blev 2010 den första svenska spelaren i den kanadensiska proffsligan för kvinnor. Nu inspirerar hon och ett 20-tal andra svenska olympier skolbarn till engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling, med avstamp i de olympiska värderingarna och egna idrottsliga erfarenheter. Tillsammans ska de bidra till att målen uppnås till år 2030, och därmed till att lösa klimatkrisen, minska extrem fattigdom och orättvisor, samt stärka fred och rättvisa. Projektet genomförs med stöd av Svenska Postkodlotteriets särskilda satsning på de globala målen.

Alla skolor i Sverige som deltar i World’s Children’s Prize-programmet under detta läsår eller nästa läsår har möjlighet att få besök av en Olympier. Besöken pågår från 1 november till 1 april. De skolor i Nyköpings kommun som deltar i årets WCP-program är:

  • Bryngelstorpskolan
  • Gruvans skola, Långberg
  • Arnö skola, Långsätter
  • Nyköpings friskola
  • Rosenkulla skola, Rosenkälla
  • Kiladalens norra skola, Svalsta
  • Östra Skolan