Meny

Hotell på Rosvalla stärker Nyköpings besöksnäring

13 augusti 2019
Näringsliv och arbete Bo, bygga och miljö Kommun och politik

Rosvalla i Nyköping får ett nytt hotell inom några år. Det ska byggas och drivas av lokala privata entreprenörer med starkt intresse för idrott, evenemang och möten. 

talespersoner på presskonferens

På bilden syns entreprenör Tommy Gellar, näringslivschef Maria Karlsson, entreprenör Magnus Tegerup och kommunstyrelsens ordförande Urban Granström. Foto: Annika Hedberg, Nyköpings kommun

 

Dialogen har pågått länge med Näringslivsenheten där Nyköpings Arenor och Nyköpings Turism ingår. Den 26 augusti kommer ärendet om en markanvisning för hotell på området upp för beslut på kommunstyrelsens bord. Nu går arbetet med detaljplanering av området in i ett intensivare skede. Det som styr placeringen av hotellet är Rosvallas behov av olika funktioner, trafikflöden och tillgänglighetskrav bland annat. Planen är att första spadtagen tas år 2021. 

 

Har efterfrågats länge

- Det här betyder att Rosvalla och Nyköping kan erbjuda bra boenden till idrottslag och andra besökare. Ett sådant nära Rosvalla har efterfrågats av lag och familjer väldigt länge, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande.

Hotellet får till en början 80-100 rum och mellan 300-400 bäddar. Flera av dem i flerbäddsrum med upp till sex bäddar, alla med hotellstandard. Priserna för dem ska hållas nere genom delade duschutrymmen bland annat. För besökare med andra behov ska det finnas enkel- och dubbelrum.

Investerarna ser enorm potential

- Potentialen för Rosvalla är enorm tycker vi, säger Tommy Gellar och Magnus Tegerup som representerar några av de privata hotellinvesterarna. Vi har hittat ett hål i marknaden som vi vill knipa, förädla och förvalta ihop med Nyköpings Arenor som eventarrangör, med klubbar, föreningar och andra näringsidkare till nytta för alla. Vi tror också att vi också kan bidra med nya evenemang och ser Rosvalla som en mötesplats för människor med olika intressen. Anläggningen drar cirka en miljon besökare per år och vi tror att den kan locka många fler på sikt.

Besöksnäringen är en växande sektor

Näringslivschef Maria Karlsson är mycket glad åt att dialogen med entreprenörerna nu lett fram till att hotellplanerna kan presenteras.

- Besöksnäringen är en viktig och växande sektor och det här är helt rätt för Nyköping! Företagarna har själva presenterat förslaget och vi gillar det mycket. De är lokalt kända personer med erfarenhet, kunskap och förutsättningar att driva sin idé. Vi ser dem som en tillgång för Nyköping och för Nyköpings Arenor och välkomnar deras initiativ. Ett hotell skapar både arbetstillfällen och bättre upplevelse av Rosvalla. Det stärker hela Nyköpings attraktionskraft. Nu tar vi tag i de fysiska planerna över Rosvallaområdet som behöver en ansiktslyftning. Hela området kommer att lyfta med ett hotell.

Fakta om besöksnäringen och Rosvalla

Nyköpings besöksnäring växer. De senaste jämförelserna gäller åren 2017-2018 då turismen växte med ca 6 procent i juni, med 7,4 proc i juli och med 5,6 proc i augusti vilket även märks i hotellens kapacitetsutnytthade. Även andelen årssysselsatta har växt från 677 (2017) till cirka 700 (2018). Sommarens siffror har ännu inte rapporterats. (Källa: Nyköpings Turism)

Arenan Rosvalla består av 40 000 kvm yta fördelat på åtta hallar, bland annat en friidrottshall och två ishallar. Utöver det finns flera gräsplaner som även kan användas för konserter. Nyköpings Arenor erbjuder fler arenor, läs om dem på nykopingsguiden.se. På Rosvalla, den största arenan, arrangeras bland annat landskamper, cuper, läger konserter, tv-galor och Melodifestivalen bland annat.

Nedan intervjuas Stig Ekström, chef för Nyköpings Arenor samt entreprenörerna av Radio Sörmland. Hör radioinslaget här.