Meny

Nyköpingsbon Stig, 89, fick första sprutan när Sörmland inledde vaccinationerna

27 december 2020
Omsorg och stöd Kommun och politik

Under söndagen startade vaccinationerna mot covid-19 i Sverige och i många andra EU-länder. Stig Larsson på Mariebergsgården var först ut i Sörmland.

Stig Larsson, 89, för första sprutan mot covid-19 i Sörmland

Stig Larsson, hyresgäst på Mariebergsgården i Nyköping, fick vaccinet av sjuksköterskan Maria Taavitsainen.

- Det känns bra. Jag tvekade inte att ta vaccinet, säger han direkt efter sticket.

Susanne Lindh, enhetschef på Mariebergsgården, tycker att det är skönt att boende och personal nu har börjat få vaccin.

- Det är början till slutet på den här pandemin. Vi fortsätter att vara försiktiga, men det känns jättebra att det är igång nu. Vi har en fantastisk personal som har jobbat hårt.

Under söndagen kom de 200 första doserna av vaccinet, som fördelas på hyresgäster på Mariebergsgården och Koggen. Nästa vecka kommer fler vaccindoser till äldre- och demensboenden över hela regionen.

- Jag är väldigt glad att vi i Nyköping kan vara så tidigt ute och för allt det arbete i kommunen som har möjliggjort detta. Efter en påfrestande tid så finns nu ett ljus i tunneln och vi är många som behöver denna positiva signal, säger Sofia Amloh (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Men hon påminner om att det än så länge är viktigt att fortsätta följa restriktionerna. Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i regionen, håller med.

- Det är fantastiskt att vi nu, tio månader efter Sörmlands första konstaterade fall av covid-19, kan börja vaccinera våra mest sköra och utsatta. Vaccinet har visat sig vara effektivt och ge skydd efter andra dosen, men under lång tid framöver gäller fortsatt att hålla avstånd för att skydda varandra från smitta, säger han.