Meny

Nyköping är fjärde bästa kommun enligt ny avfallsmätning

27 september 2019
Bo, bygga och miljö - Avfall och återvinning

Vi klättrar på topplistan över Sveriges främsta kommuner enligt ett miljöindex för återvinning av hushållsavfall.

Branschorganisationen Avfall Sverige släpper varje år en rapport med det föregående årets avfallsstatistik från svenska kommuner. I jämförelsen ingår flera olika uppgifter som rör insamling och återvinning av avfall, och de vägs samman till ett miljöindex. Förra året hamnade Nyköping på åttonde plats, men har gjort framsteg och klättrat till en fjärdeplats i årets rapport. 

Emelie Nylund är renhållningschef i Nyköpings kommun:

– Jätteroligt att vi lyckas bra i just den här kategorin som visar på bredden i det hållbarhetsarbete som genomförs i kommunen. Det är också kul att se att fler Sörmlandskommuner ligger bra till i rankingen, säger hon.

Placeringen i toppskiktet beror bland annat på att sopbilarna drivs med förnybart bränsle och att invånarna blir allt bättre på att sortera och lämna sitt hushållsavfall till materialåtervinning. Nyköping tar också poäng på att en stor andel av matavfallet lämnas till rötning, som ger både växtnäring och energi i form av biogödsel och biogas. 

– Det är invånarna som har gjort det viktigaste jobbet och det visar på att det finns en miljömedvetenhet och en vilja att bidra. Det behövs i vårt fortsatta arbete och för att kunna bli ännu bättre, säger Emelie Nylund.

Fakta om miljöindex

  • Som mest ges 100 poäng i miljöindex. Bästa kommun i år fick 93,8 poäng och Nyköping ligger inte långt efter på 91,9 poäng.
  • Totalt 216 kommuner ingick i jämförelsen.
  • Bland de sörmländska kommunerna återfinns flera bland de 25 bästa; Eskilstuna (på plats 18), Katrineholm (22), Oxelösund (23) och Strängnäs (24). 

Mer information finns på Avfall Sveriges webbplats.