Meny

Nye upphandlingschefen återvänder till Nyköping

30 mars 2021
Näringsliv och arbete Barn och utbildning Omsorg och stöd Bo, bygga och miljö Trafik och resor Kommun och politik

För fem år sedan slutade Christopher Jonsson på det Skavstabaserade koncernföretaget Nordic Room Improvment, NRI, med Lundbergs produkter. Nu är han tillbaka i Nyköping som ny upphandlingschef i Nyköpings kommun.

Med sig i meritförteckningen har han en stor erfarenhet av privat näringsliv, inköp, logistik och entreprenadverksamheter. Den enda erfarenhet han däremot har av politiska organisationer är en helt annan typ av politik, skrattar han och exemplifierar med företagsförsäljningar och flytt av företag.

Vill stärka hela näringslivet

Han menar att en del av Inköps- och Upphandlingsenhetens roll kan vara att bidra till de lokala företagens förmåga att vinna upphandlingar var som helst i Sverige, till exempel genom att de deltagit i dialoger som stärkt deras upphandlingsförmåga.

- Lönsamma företag kommer ju hela kommunen tillgodo i form av sysselsättning och välfärd, resonerar han. Det är första gången jag jobbar i en kommunal verksamhet och det ska bli väldigt intressant. Det lockar mig att göra nya saker. Min personliga bild är att kommuner och företag är mer lika än man tror, vi har alla lagar och regler att förhålla oss till. Jag har byggt upp inköpsavdelningar inom företag och även upphandlat leverantörer och tror att jag har med mig erfarenheter som kan passa i min nya roll.

Framför allt är han van att jobba med logistikbranschens arbetssätt som innebär utvärderingar av arbeten, avvikelser och statistikuppföljningar. Det kommer han att ta med sig. Sedan tio år tillbaka bor han i Strängnäs och var senast verksam inom fastighetskoncernen ALM Equity som Affärschef på 2A Entreprenad. Utvecklingen inom bolaget påkallade ett val som innebar att fortsätta med befintliga arbetsuppgifter eller utveckla dem. Det blev det senare, ett val han följt konsekvent i sin yrkeskarriär.

En stad där mycket händer

- Många av mina kontakter i Nyköping är fortfarande kvar här och jag har följt kommunen och Skavstas utveckling hela tiden. Det är ju en växande stad och kommun där det händer mycket. Jag ser gärna att Inköps- och Upphandlingsenheten finns med där och är mer tillgänglig, en partner för dialog med företag och som utbildare för ovana att lära sig mer om att lämna anbud. Förhoppningsvis kommer vi att kunna synas i lite olika sammanhang.

I nuläget arbetar han i Nyköping tre dagar i veckan och resterande tid på distans. Du som följer de digitala företagsträffarna som Näringslivsenheten arrangerar kommer att kunna möta Christopher Jonsson framöver.

- Jag ser verkligen fram emot att jobba med Christopher och kände direkt att vi delar samma målbild om hur dialog och utvecklingsarbete med vårt lokala näringsliv ska fungera gällande upphandlingsfrågor, säger näringslivschef Maria Karlsson.