Meny

Nu utvecklas fisket i Nyköpingsån

27 december 2019
Uppleva och göra

Nyköpings kommun och Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, sluter samarbets- och förvaltningsavtal för att bättre utnyttja möjligheterna med Nyköpingsån.

Tidigare har Sportfiskarnas lokala klubb Nyköping Oxelösunds sfk haft avtal med kommunen för att bedriva fisketillsyn och sälja fiskekort.

- Det har fungerat bra i många år, men i och med att förbundet nu tar över finns större möjligheter att utveckla fisket och lyfta hela verksamheten i Nyköping, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun.

Nyköpings kommun och Sportfiskarna har skrivit ett förvaltnings- och samarbetsavtal som innebär att Sportfiskarna tar över bland annat fisketillsynen och hanteringen av fiskekort i Nyköpingsån från 1 januari 2020. 

Planer finns nu att Sportfiskarna ska bredda fisket, utbilda lokalt i vattenfrågor, arrangera fiske för barn och unga samt arbeta för integration. Sportfiskarna har ett regionkontor i Sjösa kvarn i Nyköping och stor lokalkännedom. De arbetar redan med att stärka fiskebestånden och för en friskare miljö längs ostkusten och i hela regionen. 

- Vi är fantastiskt glada för förtroendet att bidra till utvecklingen av fisket i Nyköpingsån. Med rätt miljöåtgärder och förvaltning har ån potential att bli ett av ostkustens mest intressanta fiskevatten, säger Sten Frohm, generalsekreterare för Sportfiskarna. I detta arbete blir Nyköpings Oxelösunds sportfiskeklubb en viktig samarbetspartner vid sidan av kommunen, näringsliv och andra intressenter kring ån.   

Förbundet har med sina 50 anställda, bland annat pedagoger och biologer, och med sina 60 000 medlemmar i Sverige större möjligheter att förverkliga fler idéer om vad som kan göras vid Nyköpingsån, som gynnar både Nyköpingsbor och näringsliv. Exempelvis SM i gäddfiske ledde till 5 000 gästnätter. Förbundet har dessutom större möjligheter att öka finansieringen av olika aktiviteter och av den fysiska utvecklingen av ån.

Vill du veta mer om att fiska i Nyköpingsån? Läs på nykopingsguiden.se 

Läs mer om Sportfiskarna. 

03_webb_fiskeriavtal_foto_jennythorell.jpg

Sten Frohm, generalsekreterare för Sportfiskarna och Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun.