Meny

Kommunen lagar all mat själv

7 februari 2020
Barn och utbildning Barn och utbildning

Från 17 februari 2020 serveras kommunalt tillagad mat på alla kommunala skolor, förskolor och äldreboenden. Måltidsservice, som den kommunala kostorganisationen heter, har under 2019 tagit över hanteringen i äldreboenden och några förskolor och nu är det dags för alla kommunala skolor och förskolor.

Våren 2016 beslutade kommunstyrelsen (KS) att måltider inom skolan och äldreomsorgen på sikt ska drivas i kommunal regi, istället för av entreprenörer. Nu blir det verklighet.

- Maten har stor betydelse i vår verksamhet. Det blir lättare att ställa krav och följa upp med måltidsproduktion i egen regi. Vi ser fram emot fortsatt utveckling av den offentliga maten och förhoppningsvis fler lokala produkter i nästa livsmedelsupphandling, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström.

Det är Sodexo som tidigare har lagat maten på beställning från Nyköpings kommun. Stora delar av personalen från Sodexo byter nu arbetsgivare till Nyköpings kommun. Alla tillagningskök och mottagningskök på skolor samt mottagningskök på förskolor kommer att tillhöra Måltidsservice.

Nya recept och menyer

Bytet till Måltidsservice innebär bland annat nya menyer.

- Det är en stor utmaning och vi har nu en fantastisk möjlighet att skapa något riktigt bra tillsammans. Vi vill ha fokus på hållbarhet och Agenda 2030 där maten och måltiden har stor påverkan inom många områden. Ekologiskt, närproducerat och samarbete med de sörmländska lantbrukarna är också områden som är viktiga för vår organisation, säger Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef Måltidsservice.

Recept och menyer kommer att fortsätta utvecklas i matråd tillsammans med matgäster och kockar. Matsedlar finns på webben – skolmaten.se. Du kan också ladda ner appen ”Skolmaten” för Android och iOS.