Meny

Nu har första hyresgästerna flyttat in på Koggen

28 augusti 2020
Omsorg och stöd Kommun och politik

I augusti togs de första hyresgästerna emot på kommunens nyaste äldre- och demensboende Koggen, som ligger på Brandholmen. Huset har 72 platser, varav åtta är parboenden.

Egentligen skulle Koggen ha fått en regelrätt invigning i våras med inbjuden allmänhet och rundvisning. Men corona och besöksförbud satte stopp för det, konstaterade vård- och omsorgsnämndens ordförande Sofia Amloh (S) när boendet visades upp för lokala medier.

- Vi är glada att situationen nu är sådan att vi kan börja flytta in. Det här är ett boende där vi kan mötas och skapa och återskapa minnen tillsammans, sa hon.

Personal berättade om hur all verksamhet är anpassad efter hyresgästerna och att de nu bygger något tillsammans, beroende på behov och intressen.

- Vill någon duscha mitt i natten så får de det. Och vi är mycket ute och går. Personer med demens har ett behov av att göra av med energi och det är en lyx att kunna gå ut så mycket och ha de här fina omgivningarna, säger Catarina Källqvist och Sanna Lundgren, två undersköterskor som sökt sig speciellt till Koggen för att de ville jobba med nytänkande och välfärdsteknik inom äldreomsorgen.

- Vi har till exempel en elektrisk hund som skäller och vill bli klappad. Den bor hos en äldre herre som tycker att den är jättehärlig.

Enhetscheferna Nathalie Gauffin och Minela Sarec ser fram emot att ta emot fler hyresgäster och hitta aktiviteter som passar just dem. VR-glasögon med fisketurer eller stadsvandringar är bara en av många möjligheter och samarbeten mellan de olika avdelningarna kommer att vara tätt.

- Ser vi till exempel under musikstunder att personer på två olika avdelningar hittar varandra, ja, då ser vi till att de får träffas oftare, säger Nathalie Gauffin.

Läs mer om Koggens äldre- och demensboende.