Maria Gripes plats invigdes i Nyköping

25 juli 2023
Barn och utbildning Uppleva och göra

På 100-årsdagen av Maria Gripes födelsedag hyllades författaren genom tal och festligheter i Nyköping, där hon bodde många år. Samtidigt invigdes Maria Gripes plats, en stenbänk invid en rosenrabatt och en utomhus-schackplan, i parken mellan Culturum och Barnkulturcentrum.

Maria Gripes plats i Nyköping

- Maria Gripe var en unik författare med en sällsynt förmåga att berätta. Med både bredd och djup fortsätter hennes verk att fängsla läsare i alla åldrar. Att vi i dag inviger Maria Gripes plats i samband med högtidlighållandet av hennes 100 årsdag känns väldigt fint och värdigt en av våra största inom barn- och ungdomslitteraturen, säger Ann-Sofie Löw, kulturchef i Nyköpings kommun.

Initiativtagaren till minnesplatsen, Lisbeth Sommarström, var nöjd med tillströmningen av kalasgäster. Över 225 tårtbitar serverades och fiskdammen hade ständigt en ringlande kö med förväntansfulla barn.

- Det bästa jag vet är när det kommer allt från bebisar till tanter med rullatorer, säger hon och hoppas att firandet kan bli återkommande i någon form.

Textilkonstnären Anita Grede berättade om Maria Gripes och maken Kjell Gredes arbete med manus till filmen Hugo och Josefin. Dessutom gjordes en dramatiserad vandring i Maria Gripes spår med professor emerita Maria Nikolajeva.

Bakgrund

  • Maria Gripe föddes 1923 och skulle ha fyllt hundra år i år. Med en imponerande utgivning om trettioåtta titlar översatta till tjugonio språk räknas Maria Gripe som en av Sveriges främsta författare inom barn/ungdomslitteratur.
  • I Nyköping hämtade hon sin inspiration och miljöer till många av sina hyllade böcker och här har flera av filmatiseringarna av hennes berättelser spelats in.
  • Maria Gripes plats och kalaset genomfördes i samarbete mellan Nysam, Kulturstråket, Gripesällskapet, Nyköpings Hembygdsförening och Nyköpings Kommun med stöd från Sörmlands Sparbank.
  • Vandringen arrangerades i samarbete med Svenska barnboksinstitutet och med medel från Kulturrådet.