Meny

Många knöt kontakter på Eberspächers Arbetsmarknadsdag

24 april 2019
Näringsliv och arbete Kommun och politik

Efter en trevande start i Eberspächers matsal kom minglandet igång under den sedan länge planerade Arbetsmarknadsdagen. När blygsamheten släppte fick de tjugofem arbetsgivarna knyta kontakt med många arbetssökande.

Eberspächers medarbetare var först lite avvaktande men när matsalen fylldes av folk vid lunchtid var besökarna så många bland utställarborden att det knappt gick att komma fram. Bland de intresserade  fanns både de som varslats, de som har jobben kvar och även sådana som funderar på att ta ett nytt steg i livet.

Mikael, truckförare med fyra barn, har jobbet kvar till efter sommaren och håller därför ögonen öppna.

- Jag vet inte om jag sitter säkert efter sommaren och därför vill jag givetvis kolla lite. Det är jättebra att en sådan här dag arrangeras så att arbetsgivarna kommer och presenterar sig. På min önskelista står ett dagjobb eftersom jag jobbat skift i sex år.

Turnmill söker CNC-operatörer

Turnmill med verksamhet i Jönåker och Finspång, representerades av Nasser Awad, produktionsansvarig och Malin Fager, svetsare. De söker minst 3-4 CNC-operatörer som kan jobba självständigt med fräsning, svetsning och svarvning. Orderböckerna är fulla och verksamheten växer. Liknande behov har Vrena Mekaniska som ständigt söker personal. Även Studsvik fanns bland de lokala representanterna, liksom många fler.

Bland de intresserade fanns både kvinnor och män.

- Min man skickade hit mig idag, skrattar Rabella. Han jobbar också här och har jobbet kvar men tycker det är dags för mig att jag gör något som har bättre koppling till min utbildning. Jag har jobbat här i många år nu i olika jobb så min CV är lång. Jag är inte främmande för ett förändringar och det är så bra att få prata med företagen här idag.

SSAB och järnväg lockar många

Bemanningsföretaget TNG finns i hela Sverige men inte i Sörmland. Trots det var de på plats för att scanna av möjliga synergier mellan kompetenser och behov på olika marknader i Sverige. Samma läge har Toyota Material Handling från Mjölby som främst söker tjänstemän inom forskning och utveckling, som ingenjörer och projektledare.

Flest besökare tycktes borden runt SSAB och Trafikverket ha. Intresset för deras behov var mycket stort.

- Vi behöver mängder av folk på underhållssidan, inköpare och logistiker. Vår omställning till en fossilfri verksamhet gör att vi måste ställa om vår kompetens. Det handlar inte bara om produktion längre utan även miljö, något som kan bredda bilden av SSAB, sa rekryteraren Sanna Engström.

Trots att folk flockades vid Trafikverkets bord och representanterna möttes av attityden ”vi får väl se om det blir någon Ostlänk,” så var besökarnas intresse för järnvägsbranschen påtagligt. På Trafikverkets listor över  entreprenadföretag kunde medarbetare ange sitt intresse för jobb. Olika skeden kräver olika kompetenser, behov finns främst bland bygg, svets, truckförare, projektingenjörer, digitala projekthanterare, teknik-, berg- och va-specialister och många, många fler.

En dag då många kontakter knöts

Arbetsgruppen som ordnade Arbetsmarknadsdagen var mycket nöjd med arrangemanget som blev mycket uppskattat av både arbetsgivare och arbetssökande. Den består av Nyköpings kommun, Campus Nyköping företag, Campus Nyköping, Oxelösunds kommun, Campus Oxelösund, Arbetsförmedlingen, TRR trygghetsrådet, TSL trygghetsfonden, IF Metall Sörmland. Andra medverkande är Sörmlands sparbank, NyföretagarCentrum Östra Sörmland, Region Sörmland, Handelskammaren och MITC. All planering har skett i samverkan med Eberspächer.