Meny

Kronprinsessparet hälsar till Nyköpingsborna

29 april 2021
Kommun och politik

För att få en bild av läget i kommunerna under pandemin håller kronprinsessan Victoria och prins Daniel digitala möten. Under torsdagen hade turen kommit till Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

KSO Urban Granström i digitalt möte med prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström i digitalt möte med prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Urban Granström, vad pratade ni om?

– Jag gav en bild av läget inom omsorgen, skolan och kommunen i stort. Att jag är imponerad över att vi har klarat av att ställa om och hantera förändringar även under ett ansträngt läge.

Var det något speciellt de reagerade på?

– De delade mina funderingar över hur pandemin har påverkat de unga. Både risken att fler slutar att idrotta och att distansundervisning gör att en del kommer att ha svårt att klara betygen. För många innebär skolan också mycket socialt, det är inte bara ett ställe där man får undervisning.

Vad frågade de mer om?

– Vi talade en del om företagens möjligheter. De hade hört från många andra kommuner att det är svårt att snabbt få fram tillräckligt mycket mark för företag som vill flytta till kommunen eller expandera på plats. Det känner vi igen här i Nyköping, trycket är stort.

Något annat du vill nämna från samtalet?

– De blev nyfikna när jag berättade att vi lockat personer inom IT-sektorn att inte pendla till Stockholm för jobb utan stanna i Nyköping i våra företag. Genom information till rätt pendlare på tågstationen lyckades lokala företag rekrytera.

Vad betyder ett sådant här möte, tror du?

– Jag tycker att det är bra att kronprinsessparet engagerar sig i vilka frågor kommunerna brottas med och hur pandemin påverkat över landet. De sa att de är imponerade över allt som görs och de avslutade med att hälsa till alla som bor och arbetar i Nyköping.