Kommunen mobiliserar för att stötta Eberspächers varslade medarbetare

9 januari 2019
Kommun och politik Barn och utbildning Omsorg och stöd Bo, bygga och miljö Trafik och resor Näringsliv och arbete Uppleva och göra

Efter beskedet om varslet på Eberspächer skapas en arbetsgrupp där flera kommunala verksamheter ingår. Förhoppningen är att bidra till att ge de drabbade nya möjligheter till jobb. 

 

 

Det var på tisdagseftermiddag som 450 medarbetare på Eberspächer varslades om neddragningar vid ett stormöte på Arnö. Anledningen är att företaget förlorat en stor kund som valt en annan leverantör. 100 tjänstemän och 350 arbetare drabbas och slutar successivt de närmaste 18 månaderna.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström, kommunchef Erik Carlgren och näringslivschef Maria Karlsson informerades samma dag under ett planerat möte med Eberspächers hitresta tyska företagsledning. Resurser mobiliseras nu direkt för att tillsammans med företaget mildra effekterna av det varsel som lagts.

Bedrövad efter beskedet

- Jag är bedrövad över beskedet. Det är oerhört tråkigt för medarbetarna, företaget och kommunen, kommenterar Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande. Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att få igång aktiviteter som kan ge de berörda möjligheter att få nya jobb. Det kan vara så att vi behöver mobilisera utöver det vanliga för att locka hit företag, men det är lite tidigt att sia om ännu. Vi behöver framför allt skapa oss en tydlig bild av situationen och få veta mer om vilka som berörs innan några sådana beslut kan övervägas och fattas.

Första mötet hålls imorgon

Näringslivschef Maria Karlsson har planerat om sin arbetsdag och ägnar den åt varslet.

- Det här var ett tungt besked att få och vi känner starkt med de personer som nu drabbas. Det är också tungt för företagsledningen och de medarbetare som blir kvar här i produktionen. De har gjort ett väldigt bra jobb och förändringarna blir givetvis tuffa för alla. Vi är igång med arbetet  att mobilisera en arbetsgrupp ihop med Arbetsförmedlingen, Campus, Campus Nyköping Företag, Näringslivsenheten och NyföretagarCentrum och har första det mötet imorgon. 

Omfattningen överraskande

Varslet kom inte helt oväntat eftersom förlusten av kontraktet varit känd. Men att det skulle bli i den här omfattningen blev en överraskning.

- Tillsammans med Eberspächer kommer vi att göra vad vi kan för att ge de berörda nya möjligheter. Nu inleder företaget en process med förhandlingar om vilka tjänster som blir kvar. När det är klart kan vi gå in i en mer praktisk fas och försöka matcha ihop anställda med näringslivets behov.