Meny

Kavalkad av idéer bakom arbetet med Årets Stadskärna 2023

5 mars 2021
Näringsliv och arbete Bo, bygga och miljö Kommun och politik Uppleva och göra

När Nysam höll sin kick-off för Årets Stadskärna visade de upp en kavalkad av positiva på-gång-saker i samverkan med företagare, föreningar, kommun, kulturaktörer, landsbygdsaktörer och fastighetsägare. Energin i presentationerna knockade nästan Svenska Stadskärnor.

Efter ett jobbigt 2020 vill alla gasa sig ur eländet och satsa på att bli Årets stadskärna 2023.

- Nu ger vi järnet, sa näringslivschef Maria Karlsson och fick medhåll från de målmedvetna aktörerna. En efter en berättade de om vad de vill utveckla och då nämndes även Årets sommarstad.

Samverkan är nyckeln

Det blir andra gången Nysam satsar på att bli Årets stadskärna och i bagaget finns nu många nyttiga erfarenheter.

- Vi har förstått att nyckeln till framgång är att vi samverkar på alla plan, sa verksamhetsledare Bengt Spider Jansson. Det är också därför Nysam nu gjort om sina stadgar så att vem som helst kan bli medlem och ansluta sig. Vi samverkar med Oxelösund, med landsbygdsnäringar och med alla som vill bidra till att förbättra Nyköpings och Oxelösunds attraktivitet som destinationer. Alla idéer för att utveckla destinationen är bra, vi vill ju att besökare stannar längre och återvänder för att upptäcka allt som finns här.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström förklarade varför det är så viktigt att Nyköpings kommun bidra till utvecklingen.

- En kommun har ett stort ansvar för staden, både för det fysiska utrymmet och genom att frigöra resurser som skapar möjligheter. Samverkan är verkligen nyckeln och får vi med många så kan Nyköping ta lead! Det ska bli jättekul att jobba med detta, sa han.

Många områden utvecklas nu

I kavalkaden presenterades bland annat:

 • Satsningen på Nyköpingsån som utvecklats rejält sedan Sportfiskarna övertog förvaltningen, sa markförvaltare Hans Welff. Aktiviteterna utmed ån och havsöringsfisket är en stor magnet som drar många besökare.
 • Vinterpromenader, sommarpromenader, höstpromenader i en vacker stad – ryms kulturutövare och besöksmål som ger mycket att upptäcka.
 • Nysams presentkort har skapat win win för många. För arbetsgivare, företag och näringar. Ett exempel är Nyköpingshem som i samarbetet skapar mervärden till sina hyresgäster.
 • Tryggare stad. Ett nytt arbetssätt mellan Räddningstjänst och polis har inletts som kartlägger brottslighet. Nätverk för unga har skapats.
 • Gör kundevents ihop med andra! Inget är viktigare än våra befintliga kunder, jobba med lojaliteten, tipsade Cecilia Ekström, Hellmanska gården.
 • En stad för unga - en fritidsgård i centrum är under etablering i delar av Barnkulturcentrum bakom Västra skolan.
 • Nyköpings Arenor med Rosvalladriften, evenemang och lokaler har förberett en rivstart med evenemang när vaccinationerna är klara och vi kan pusta ut.
 • Hotellen med sina 1800 bäddar och 700 rum deltar i satsningen och står redo att ta emot gäster och konferenser.
 • Ett crowdfundingprojekt är i startläge för att bygga ett kallbadhus i hamnen som kan bidra till hamnmötesplatsens förlängning.
 • Nya etableringar som attraherar och förstärker sommarstadsupplevelsen; företaget Upzone med höghöjdsbana i Oxelösund och båtuthyrningsföretaget Skipperi med båtpool i Nyköpings och Oxelösunds hamnar.
 • Nyköpings Turisms digitala ambassadörsutbildning med start i april gör det möjligt för de företag och privatpersoner att ge besökare en upplevelse som gör att de vill återvända.
 • Ny förstudie inom Nyköpings kommun som kan få stadsdelen Öster att bli en grön kommersiell trendig handelsplats för återbruk. Anna Bergström som etablerade konceptet Retuna i Eskilstuna och fått stor uppmärksamhet, svarar för förstudien.

"Ni är nästan vinnare"

Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärnor avslutade med att nästan bli knockad av energin och idéerna som presenterades.

- Ni är ju nästan vinnare redan som förstått att samverkan är så viktigt! Otroligt spännande planer. Samverkan är lätt att säga men svårt att genomföra. Ni måste umgås, träffas, förhandla, kompromissa, respektera varandra och ha en gemensam vision och berättelse om vad ni gör. Klarar ni det ligger ni bra till för 2023!

Vill du veta mer om Nysams satsning kan det följas på deras webbplats nysam.se. Där kan också livesändningen från kickoffen ses som tog en timme, alternativt från Nysams facebooksida.