Meny

Invigning av Brandkärrs nya väggmålningar

20 september 2019
Kommun och politik

Nu inviger vi de nya väggmålningarna som uppfördes i somras på två husgavlar i Brandkärr. Kommunalråden Urban Granström, Martina Hallström och Marco Venegas finns på plats och berättar om kommunens satsning på offentlig konst i Brandkärr.

Det var efter en omröstning där Brandkärrsborna fick rösta på fyra anonyma skisser av några av världens bästa så kallade street-art artister, som de vinnande bidragen av belgiske Bart Smeets och polska Natalia Rak valdes ut.

I början av augusti kom de bägge konstnärerna till Nyköping för att med hjälp av skylifts uppföra sina respektive målningar. Själva arbetet gick snabbare än beräknat tack vare det fina vädret och efter bara två veckor var målningarna klara. Många Brandkärrsbor följde arbetet på plats och delade med sig av sina privata bilder av konstverken på kommunens Facebook-sida.

- Omsorg har lagts vid idé och genomförande i nära dialog med HSB och Nyköpingshem samt de boende i området. Vi hoppas att det har lett till att skapa en känsla av ägarskap och stolthet för sitt bostadsområde, säger Marco Venegas (MP).

Även HSB och Nyköpingshem är nöjda med satsningen och resultatet:

- Konstverken är ett starkt uttryck för ett starkt bostadsområde och vi är glada för att området uppmärksammas på det här sättet, och att de boende i området själva fick vara med och tycka till, säger Per Morelius, fastighetsutvecklingschef på HSB.

- Det har varit ett spännande projekt att delta i och vi är väldigt nöjda med resultatet. Vi har fått positiv respons från våra hyresgäster, säger Johan Eriksson, VD på Nyköpingshem.

Invigningen sker på tisdag 24 september kl. 12 på Brandkärrsvägen 104. Alla är välkomna.

Karta