Innovationspriset till företagare bakom Bondens nära

29 november 2018
Näringsliv och arbete Näringsliv och arbete Uppleva och göra Kommun och politik - Politik och demokrati

Årets Innovationspris inom besöksnäringen i Nyköpings kommun går till Cecilia Ekberg, Hellmanska gården och Erika Olsson, ordförande i Sörmlands Matkluster. De får priset för "sitt lysande samverkansprojekt" Bondens Nära.

Priset delades ut av kommunstyrelsens ordförande Urban Granström och näringslivschef Maria Karlsson på Sörmlands museum där Bensöksnäringsforum 2018 genomfördes med över 100 deltagare.

"Glad att ni trodde på min idé"

Bondens nära är ett innovativt projekt där lokala producenter samverkar om försäljning av sörmländska råvaror på Hellmanska gården varje torsdag kl 11-18. Försäljningstiderna har anpassats till utvecklingsarbetet Purple Flag som värnar om stadens kvällsekonomi.

- Jag är så otroligt glad och överlycklig för priset, sa Cecilia Ekberg. Dessutom tacksam för de tio producenter som trodde på min idé att sälja sörmländska råvaror inom Bondens nära på Hellmanska gården. Vi samverkar och delar det mesta från arbetstider, kassasystem, emballage och erfarenheter. Det blir både delningsekonomi och samverkan!

Sörmländsk mat en tillväxtfaktor

Erika Olsson vände sig i sitt tacktal till Cecilia Ekberg och tackade för hennes engagemang och outtröttlighet när aktörerna bakom Bondens marknad inte längre orkade projektet.

- Jag tror konceptet Bondens nära kommer att sprida sig över landet och kom då ihåg att Nyköping var först, sa hon glädjestrålande. 

Sörmländsk mat är en del av länets tillväxtarbete och länsstyrelsen har omsatt den i en matstrategi. Priset är på 10 000 kr och delas av pristagarna.

Cecilia Ekberg driver Hellmanska gården, lunchserveringen Elverket och café Fåfängan sommartid. Erika Olsson driver också lantbruk i Tystberga.

Här läser du mer om Besöksnäringsforum.

Motivering

Bondens Nära är ett nytt innovativt projekt där Sörmlands Matkluster och olika producenter samverkar gällande försäljning av Sörmländska råvaror på Hellmanska Gården i Nyköping. Val av tider har även anpassats till projektet Purple Flag som värnar om kvällsekonomin i Nyköping. Bondens Nära är ett lysande samverkansprojekt.