Meny

Hög klass på maten i Nyköpings förskolor och skolor

7 juni 2019
Barn och utbildning Barn och utbildning Kommun och politik

Det lagas bra mat i Nyköpings förskolor och skolor, vilket har lett till flera nomineringar och utmärkelser hos White Guide Junior de senaste åren

White Guide Junior är en nationell tävling som bedömer helheten av måltidsupplevelsen, inte bara maten på tallriken. Juryn bedömer smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för matgästerna.  

I år är Ängsstugans förskola i Nyköping återigen nominerad till Årets Förskolekök av White Guide Junior. Ängsstugan var nominerade även 2018.

I år har även Alisha Mynders, köksansvarig på Nyköpings gymnasium, Gripen, blivit uttagen att tävla i Svenska storköksmästerkapen. Lagledare är Michael Bäckman, som tidigare har vunnit White guide Junior och har två silver i OS i matlagning och ett i VM.

2015 vann Tessins förskola Arla Guldko för bästa Matglädjeförskola. 2017 vann de även priset i White Guide Junior som en av landets tio bästa förskolekök och Lillemor Eriksson, som var kock på Tessin, var nominerad i kategorin Årets Förskolekock. Lillemor arbetar numera som verksamhetsutvecklare i Nyköpings kommuns nya måltidsorganisation, Måltidsservice.

Vision: Sveriges bästa måltidsservice

Idag ansvarar Måltidsservice för maten inom förskola och äldreomsorg. I februari 2020 tar kommunen även tillbaka skolorna i egen regi. Måltidsservice består idag av cirka 60 medarbetare och 2020 kommer vi att vara cirka 160 medarbetare. Verksamhetschef Marianne Backrud-Hagberg säger att det är en stor utmaning och en fantastisk möjlighet att kunna skapa en riktigt bra måltidsverksamhet i Nyköping. Ett arbete med att ta fram en ny Kost- och måltidspolicy pågår. Det kommer att vara ett viktigt styrdokument i det framtida arbetet.

”Vi ska ha fokus på hållbar, hälsosam och god mat med hög kvalitet. Det är viktigt att se helheten runt måltiden och låta den vara en integrerad del av kärnverksamheten. Med visionen Sveriges bästa måltidsservice tar vi nu avstamp i den nya organisationen”, säger Marianne.

Mer om White Guide Junior