Meny

Hemtjänstens specialteam får nationell uppmärksamhet

16 april 2020
Omsorg och stöd Kommun och politik

Specialteamet i hemtjänsten har uppmärksammats av såväl lokala som nationella medier. Även andra kommuner har hört av sig och vill veta hur Nyköping gått tillväga för att starta ett specialteam som tar hand om kommunala hemtjänstkunder som har bekräftad eller misstänkt covid-19.

Det var i början av april som hemtjänsten startade ett specialteam för att ta hand om kunder som har bekräftad eller misstänkt covid-19. Till en början var de åtta medarbetare, men det utvecklades snabbt till 20 medarbetare med undersköterskor, planerare, sjukgymnast, sjuksköterska och arbetsterapeut. Teamet har den skyddsutrustning som krävs, de arbetar två och två och har fått specialutbildning.

Specialteamet har uppmärksammats av lokal media och sedan hakade nationella medier på, bland annat Aftonbladet, TT och TV4.
- Det är jättekul, inte en situation jag är van vid direkt. Men jag är så otroligt stolt över det vi gör och vår hemtjänst och det är roligt att få berätta om det. Jag är också glad över att jag har fått förtroendet att driva den här utvecklingen, säger Pia Bejedal, enhetschef för specialteamet.

Andra kommuner vill göra likadant

Ett 20-tal kommuner har hört av sig och vill göra likadant. I nästa vecka kommer Pia att dela med sig av erfarenheter och tillvägagångssättet för att starta teamet till representanter från olika kommuner.