Här är vinnarna av integrationspriset 2023

9 juni 2023

På nationaldagen 6 juni delades integrationspriset ut på Vallarna. Här kan du läsa mer om årets vinnare.

Det är totalt tre pris som delas ut till de som visat ett gott exempel på arbete för mångfald och integration:

  • Integrationspris till en skola eller klass eller annan pedagogisk verksamhet
  • Integrationspris till ett företag, förening, arbetsplats, organisation eller nätverk eller person
  • Hederspris

Integrationsprisen är på 10 000 kronor vardera och hederspriset innebär ett diplom och äran.

"Har gjort ett fantastiskt arbete"

Johan Wachtmeister (M), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden, delade under en solig nationaldag ut priserna på Vallarna.

-Årets vinnare har gjort ett fantastiskt arbete, genom att vara goda föredömen och inspiration för andra med sina stora hjärtan och engagemang. Nyköpings kommun är mycket stolta över dessa pristagare. Deras arbete har bidragit till att fler medborgare gått från utanförskap till arbete och studier och ett mer inkluderande Nyköping, säger Johan Wachtmeister.

Nyköpings folkhögskola – vinnare av integrationspriset

Nyköpings Folkhögskola hjälper vuxna människor att hitta en mening och en plats både i vår kommun och i det svenska samhället. Folkhögskolan undervisar på ett sätt som bidrar till att de elever som går där inte bara uppnår nya kunskaper, utan även får dem att känna en stolthet över vad de presterar, samt bidrar till att det öppnas nya dörrar i livet.

Lisbeth Sommarström – vinnare av integrationspriset

Lisbeth har som chef arbetat för mångfald på Barnkulturcenter och på Nyköpings bibliotek. Hon har även startat Café NY-fiket och nu senast arbetat som projektledare för Mötesplats Brandkärr. Lisbeth har uppnått fantastiska resultat genom att på ett genuint sätt integrera integrationen i vardagen och verkligen göra skillnad genom att inspirera andra. Hon skapar goda traditioner där hon verkar, som lever kvar och fortsätter att växa. Hennes värdegrund är att alla människor är lika värda och hon lever som hon jobbar och lär.

Mårten Tenne – vinnare av hederspris

Med Mårten Tenne i spetsen har ICA Maxi hittat ett framgångsrikt sätt att integrera människor och få dem i arbete. Under ledning av Mårten arbetar ICA Maxi aktivt med att öppna sin verksamhet för personer med utländsk härkomst för praktik, arbetsträning och anställning. Detta arbetssätt är av stor vikt för den enskilde, samtidigt som företaget får möjligheter att skapa goda och konstruktiva relationer med boende i närområdet genom sina medarbetares språkkunskaper och kulturkompetens. Förankring i arbetslivet är väsentliga nycklar som motverkar segregation samt främjar integration. Tillvägagångssättet är en källa till inspiration för andra företag.