Meny

Gymnasieskolor och högskolan kan öppna igen

29 maj 2020

Gymnasieskolor och vuxenutbildningen på Campus Nyköping kan återgå till undervisning på plats i samband med terminens slut den 15 juni. Regeringens beslut idag tas för att gymnasier och högskolor ska få god tid på sig att planera för höstterminsstarten.

För elever på gymnasiet innebär beslutet att de avslutar vårterminen på distans, men återgår till undervisning i klassrum från och med höstterminen. Elever som har behov av sommarskola kan därmed utföra den på plats med tillgång till lärare. Det innebär däremot inga förändringar för de elever som tar studenten i vår - firande, mösspåtagning och utspring kommer att ske med de anpassningar som redan är planerade.

- Det känns jättebra att få återgå till normalläge och att få träffa alla elever igen, vi har saknat dem! säger Nyköpings gymnasiums rektor, Peter Ekedahl.

På Nyköpings gymnasium brukar ett 50-tal elever nappa på erbjudandet om sommarskola, om det blir fler i år vet man inte ännu.

Campus Nyköping kan i och med beslutet börja planera för de anpassningar som krävs när studenterna åter är på plats i höst. Det handlar om schemaläggning, lokaler, gruppindelning och annan logistik för att kunna bedriva undervisning samtidigt som man fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring social distansering. Sunt förnuft, stor försiktighet och personligt ansvar kommer att krävas av både elever och lärare. För delar av undervisningen kan fortsatt undervisning behöva ges delvis på distans för att minska smittspridningen.

Vuxenutbildningen behöver också förbereda sig för att möta den ökade arbetslösheten i pandemins spår, och tillgå det ökade behovet av utbildning som det för med sig.

-  Vi är redan igång med den planeringen, där vi arbetar nära tillsammans med Arbetsförmedlingen, berättar Rosmari Gärdin, skolchef på Campus Nyköping.