Frivilliga resursgruppen inkallad på första uppdraget

23 januari 2023

Sedan slutet av förra året har Nyköpings kommun tillgång till en frivillig resursgrupp. Den frivilliga resursgruppen, FRG, är gemensam med Gnesta, Trosa och Oxelösunds kommuner. FRG kan kallas in vid kriser eller andra händelser och göra en insats för samhället. Under måndagen var de ute på sitt första uppdrag för att sanera efter ett utsläpp vid reningsverket.

frivilliga resursgruppen jan 2023

Delar av kommunens frivilliga resursgrupp.

- Det här är ett sätt att bidra efter bästa förmåga, göra nytta och samtidigt träffa trevliga människor. Man får också utbildningar som är bra att ha även privat, i brandskydd, livsmedelshantering och annat, säger Tony Andersson.

Tillsammans med fem andra frivilliga som kunde komma just denna morgon har han greppat kratta, håv och spade för att försöka fiska upp så många plastpluppar som möjligt som smitit ut från reningsverket på Brandholmen. Plupparna ligger längs ett dike och i vassen, vissa är fastfrusna, andra håvas lätt upp ur vattnet.

Biobärarna, som plupparna heter, är ett sätt att rena avloppsvatten i stället för kemikalier. Efter en driftstörning på reningsverket kom tusentals ut i naturen och för att inte fåglar ska få i sig dem plockas så många som möjligt upp.

- Vi är mycket tacksamma att de frivilliga kunde komma med kort varsel och hjälpa till. Vi tar gärna deras hjälp fler gånger om det behövs, säger Madeleine Jansson, verksamhetschef för Nyköping Vatten.

Den frivilliga resursgruppen utbildas av Civilförsvarsförbundet tillsammans med kommunerna och kan aktiveras även vid större olyckor och kriser när kommunen öppnar en trygghetspunkt för människor. Genom att fler engagerar sig frivilligt och får en grundutbildning så skapar vi ett stabilare samhälle även vid samhällsstörningar.

- Det här känns som en bra möjlighet att göra något vettigt nu när man har mer tid som pensionär, säger Ebba Williams, som fick reda på att kommunen sökte frivilliga genom ett inlägg på Facebook.