Meny

Förintelsens minnesdag uppmärksammas

27 januari 2020
Kommun och politik

Idag, 27 januari, är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Människor över hela världen samlas i en årlig manifestation, så även i Nyköping.

Nyköpings ungdomsfullmäktige ordnar fackeltåg

I eftermiddag kl. 16.45 är det samling i Teaterparken, där ett begränsat antal facklor kommer delas ut. Först till kvarn gäller. Fackeltåget avgår sedan därifrån cirka 17.15 till Stadshustrappan. Vid Stadshuset blir det tal och sång.

Evenemanget är öppet för alla privatpersoner och är helt gratis. Välkommen att delta!

Nyköpings gymnasium uppmärksammar dagen med ljuständning

I matsalen på Nyköpings gymnasium finns en utställning om Förintelsen och befrielsen av lägret Auschwitz-Birkenau. Elever och lärare får tända ljus.

Lyssna gärna på ett inslag i Sveriges radio P4 där lärare och elever från Nyköpings gymnasium berättar om de resor de gör till Polen och Förintelsens minnesplatser.

75 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades

Förintelsens minnesdag är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 75 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.