Meny

Förändrad skolavslutning och student i år

15 april 2020

Studenten blir annorlunda och Vallarna och Rosvalla kommer inte att användas i årets skolavslutningar för de centrala F-6 skolorna och Nyköpings högstadium. Detta med anledning av regeringens beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Skolavslutningen kommer att ordnas av varje skola istället. Det kommer även att bli nya studentaktiviteter i vår och annorlunda studentfirande den 12 juni.

Det finns en webbsida om skolavslutning och student 2020 som kommer att uppdateras längre fram i vår.

Skolavslutning i grundskolan

- Vi har ingen möjlighet att veta hur läget kring Corona är vid skolavslutningen den 12 juni och eftersom det är en väldigt stor apparat för alla inblandade att arrangera eventet vid Vallarna så har vi redan nu beslutat att inte använda Vallarna i år, säger Anci Stierna, skolchef för F-6.

Istället för Vallarna blir det skolavslutningar på respektive skola och mer information kommer via skolan längre fram i vår.

Nyköpings högstadium brukar ha skolavslutning inomhus på Rosvalla. Totalt är det runt 1300 elever och 250 personal som samlas och firar tillsammans. I år får skolan göra på ett annat sätt.

- Vi funderar på några olika alternativ, framförallt för våra elever i klass 9, som vi gärna vill fira av. Vi återkommer närmare avslutningen med mer information, säger Maria Eneqvist, rektor för Nyköpings högstadium.

Student 2020

Torsdag 2 april var det samverkansmöte och planering inför student 2020 med Gymnasiekåren, Polisen, Räddningstjänsten och rektorer för Nyköpings olika gymnasieskolor. Gemensamt kom de fram till att eftersom det i nuläget är svårt att bedöma hur länge nuvarande regler och rekommendationer kommer att vara gällande, eller om skärpningar kommer att ske på området, så behöver vårens och studentens aktiviteter ses över.

Det är de traditionella stora aktiviteterna som bland annat mösspåtagning (Beppe), Kortegen, samlingen vid Stadshustrappan och utspringet som behöver ses över. Gymnasiekåren har redan börjat titta på andra aktiviteter som de kan arrangera enligt gällande förbud och varje gymnasieskola arbetar nu med flera olika alternativ för hur ett studentfirande den 12 juni kan gå till.

- Vi ska göra vårt bästa för att fira våra fina studenter, de har kämpat hårt i flera år och är förtjänta av ett ordentligt firande, men i rådande läge så får vi skolor göra det bästa av situationen och det tror jag att studenterna förstår, säger Björn Löfstedt, resultatenhetschef på Nyköpings gymnasium.

Mer information om kommande studentaktiviteter från gymnasiekåren kommer efter påsklovet i deras vanliga kanaler. Samverkansgruppen följer utvecklingen kring Corona och återkommer med mer information om hur studentdagen 12 juni ska firas.

På den officiella webbplatsen för studenten i Nyköping 2020 samlas information inför studentveckan och studentdagen - nykopingsstudent.se.