Kommunals strejk är avblåst

9 april 2024
Kommun och politik

Uppdaterad kl 16.30 17 april: Den strejk som Kommunal varslade om är avblåst. 

Kommunal varslade flera kommuner om strejk 8 april. En överenskommelse är nu fattad mellan Kommunal, SKR och Sobona och det blir därför ingen strejk med start torsdag 18 april.

Inför den varslade strejken genomförde Nyköpings kommun ett genomgripande planeringsarbete för att samhällsviktig verksamhet skulle påverkas så lite som möjligt. 

Den anpassade matsedel som togs fram för berörda skolor kommer att gälla kommande dagar, trots att det inte blir någon strejk. 

Bakgrund

I Nyköpings kommun var följande verksamheter berörda:

  • Björshults avfallsanläggning 

samt skolköken på:

  • Ålberga skola
  • Stigtomta skola
  • Arnö skola Herrhagen
  • Nyköpings högstadium Alpha
  • Nyköpings högstadium Omega
  • Nyköpings gymnasium Gripen 

I fackliga förhandlingar mellan Kommunal, Sveriges kommuner och regioner och Sobona kom man inte överens. Kommunal varslade därför om strejk som skulle starta kl 07.00 18 april.

Citat från måndag 8 april:

– Vi hoppas förstås att parterna kommer överens och att det inte ska behöva bli strejk, säger Sara Lodin, HR-chef i Nyköpings kommun. Arbete pågår i berörda verksamheter för att skapa en samlad lägesbild som vi prioriterar och planerar utifrån. 

Skolköken och avfallshanteringen tillhör Tekniska divisionen organisatoriskt i kommunen. 

- Vi arbetar just nu med att se över hur vi kan lösa både skolmat och avfallshantering på ett så bra sätt som möjligt om det blir strejk, säger Kent Nyman, chef för Tekniska divisionen.

Om det hade blivit strejk skulle det påverkat möjligheten att lämna grovavfall och farligt avfall på kommunens återvinningscentraler. 

Löpande och aktuell information skulle ha publicerats i kommunens olika kanaler om det blivit strejk.