Meny

Dreamteam i samverkan fixar skyddskläderna alla vill ha

24 april 2020
Omsorg och stöd Barn och utbildning Bo, bygga och miljö Trafik och resor Näringsliv och arbete Kommun och politik Uppleva och göra

När hela Sverige skriker efter långa plastförkläden som skydd till medarbetare i vård och omsorg, då levereras 20 000 till Nyköpings kommun. Hur är det möjligt? Det började med att en lokal företagare såg ett inslag i Aktuellt och nu kommer leveranserna av plastförklädena alla längtat efter.

Tre chefer tar emot nya plastförkläden

VD Henrik Enoksson på Stegoplast i Nyköping möttes av glada miner när Kristina Silverarfve och Tarja Viitanen tog emot leveransen av alla plastförkläden företaget lyckats producera. Foto: Alexander Palombo

Glädjen var stor när de första lådorna anlände på fredagsmorgonen. Nyköpings kommun och företaget Stegoplast i Nyköping har bildat ett ”dreamteam” för att lösa ett stort problem. De har hittat material, ritningar och beställt verktyg för att få till en snabb produktion som delvis fortfarande är manuell.

Gladast för personalens skull

- Det är fantastiskt, jag är så nöjd med hur det här företaget hjälpt oss, säger Tarja Viitanen, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Nyköpings kommun. De är så lyhörda, utvecklar hela tiden och förbättrar enligt våra önskemål. Vi har haft långa förkläden tidigare också men lagret börjar ta slut, så vi är väldigt lättade att företaget hjälper oss.

Gladast är hon för personalens skull.

- All personal som jobbar med smittade på kommunala eller privata boenden eller inom hemtjänst, kommer nu att få riktigt bra skyddskläder. Nu har de munskydd, handskar och långa kläden. Handskarna ihop med de långärmade klädena gör att det bildas ett slutet system. Alla kommer att uppleva det som mycket säkert.

Stor åtgång på engångskläden

Åtgången är stor. Engångsförkläden förbrukas raskt och i snitt räknar kommunen med att 60 kläden går åt per dygn och smittad person. Privata boenden och hemtjänstutförare kan beställa dem av Nyköpings kommun.

Kristina Silverarfve, är säkerhetssamordnare i division Social omsorg i sitt specifika uppdrag  och enhetschef för Hemtjänstens nattpatrull och samordningscentral. Ett av uppdragen är att identifiera behov och hitta material och produkter.

- Det är otroligt svårt att hitta dem eftersom alla söker. Vi är så glada för relationen med Stegoplast. Det finns andra också som hört av sig för att hjälpa till, fantastiska människor.

Stolta att få göra samhällsnytta

Henrik Enoksson, VD på Stegoplast, lägger nu ned all sin energi på att skyddskläderna ska fungera.

- Det här är inte vad vi gör i vanliga fall men vi kände alla att det här borde vi kunna hjälpa till med. Det är roligt för oss att göra samhällsnytta, vi känner oss faktiskt lite stolta över det vi bidrar med.

I vanliga fall gör företaget plastprodukter på beställning av industriföretag. Första coronaveckan permitterades alla 12 anställda på 60 procent, därefter har det varit full fart och nu söker företaget extraanställda.

- Plastindustrin har verkligen förstått att det finns behov av deras kompetens och har gemensamma forum där vi delar tips och kompetens. Vi samverkar för att skapa samhällsviktiga lösningar och tycker att staten borde skapa beredskapsavtal med ett antal företag. På så sätt kan vi trygga att landet alltid får tillgång till snabba storskaliga produktioner av skyddskläder.

Här kan du se SVT Sörmlands reportage.

* Utöver Stegoplast har kommunen även fått hjälp av det lokala företaget TT-styling med visir och som också hjälpt kommunen importera andra bristvaror från Bosnien. Material har också beställts från andra delar av vårdSverige.