Denise Grünsteins foton blev stilbildande för Bo i Nyköping-kampanjen

28 juni 2023
Kommun och politik Uppleva och göra

Fotograf Denise Grünstein, som bidrog till att sätta Nyköping på Sverigekartan med sina svartvita Bo i Nyköpingbilder 2004-2005, har avlidit efter lång tids sjukdom. När Bo i Nyköping-kampanjen startade 2003 med sina svartvita bilder i Stockholms tunnelbana väckte den stor uppmärksamhet. Bilderna bidrog till en kontrast till stressen i storstaden och har genom åren väckt mycket uppmärksamhet.

Från och med hösten 2004 engagerades fotografen Denise Grünstein. Det fotografjobb Nyköpings kommun ville engagera henne i tillhörde inte de vanliga uppdragen men hon övertygades om att ta det vilket resulterade i mycket positiv uppmärksamhet för både Denise Grünstein och Nyköpings kommun.

Hennes bilder blev stilbildande för kommunens fortsatta kampanjer. Hon kom att fortsätta med uppdraget en säsong till under vårkampanjen 2005.

En av Sveriges främsta fotografer

Denise Grünsteins karriär tog fart 2001 efter en separatutställning på Moderna museet i Stockholm och hon hade en mycket bestämd vision med sin konst. Nationalmuseum rankar henne sedan fyra decennier som en av Sveriges främsta fotografer med internationellt renommé. Svenska fotografers förbund beskriver henne som en enorm förebild där hennes bildvärldar bildat skola för många fotografer, inte minst yngre.

Hennes talang var bred, hon fotograferade allt från film, porträtt, mode, reklam för att allt mer skifta till konstfotografi. Se gärna filmen om Denise Grünstein på SVT Play, 14 minuter lång. 

Några av bilderna som Denise Grünstein fotat för Nyköpings kommun

pir_simfotter.jpg

katt_badring.jpg

kanot_haj.jpg