Meny

UPPDATERAD: Brand i Fjärilens förskola

19 februari 2020
Barn och utbildning

Fjärilens förskola i Brandkärr förstördes i en brand under onsdagskvällen. Föräldrar som kan hålla sina barn hemma denna veckan får gärna göra det, men personal kommer att finnas på plats för att ta hand om övriga barn i Ekorrens förskola. Från nästa vecka finns en tillfällig lösning på annan plats för barnen.

Vid 20.30-tiden på onsdagskvällen larmades räddningstjänst till Fjärilens förskola i Brandkärr. En brand i en container spred sig vidare till förskolan och byggnaden blev snabbt övertänd.

– De barn som behöver barnomsorg kommer att tas om hand även torsdag och fredag, men i de fall det går är det bra om vårdnadshavare har möjlighet att hålla barnen hemma, säger Jenny Eriksson, rektor för Fjärilens förskola.

Ekorren öppnar för fler

Barnen från Fjärilens förskola kommer att gå i Ekorrens förskola torsdag och fredag. Fritidsverksamheten på närliggande Brandkärrskolan är igång som vanligt från och med måndag.

Ambitionen är att ha en kortsiktig lösning på plats för Fjärilens barn redan på måndag. Division Barn-utbildning, kultur och kommunfastigheter jobbar gemensamt med detta.

– Det är oerhört tråkigt för både barn, vårdnadshavare och personal att deras förskola inte finns mer. Jag känner mig trygg med att det jobbas intensivt för att vardagen ska återgå till det normala så fort som möjligt. Stort tack till alla som jobbat och jobbar hårt i det här svåra läget, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande.

Telefonsamtal ska nå alla

Alla berörda vårdnadshavare kontaktas under dagen via telefon. Kommunservice Brandkärr hjälper till och infon går ut på flera språk. Information inför måndagen kommer sedan att komma i mejl under helgen, så det är viktigt att vårdnadshavare kollar av sin mejl och läser kommunens informationskanaler.

– Alla berörda vårdnadshavare får information idag om vad som gäller angående ersättning för ägdodelar som förstörts i branden, säger skolchefen för förskolan, Ewa Björnfoth.

Många vill skänka

Frågan har kommit om det är möjligt för privatpersoner att skänka kläder och leksaker till Fjärilens barn.

– Vi är tacksamma för att många Nyköpingsbor vill hjälpa till. Men tyvärr har kommunen inga möjligheter att administrera och ta hand om skänkta saker i nuläget. Vi avvaktar att vi har ersättningslokaler klara och hänvisar tills vidare till privata initiativ i olika Facebookgrupper, säger Ewa Björnfoth.


Den som har information att lämna kring branden kan ringa polisen på 114 14.

Ersättningslokal

Läs mer i nyheten om ersättningslokal.