Meny

Bevattningsförbudet upphör men sparsamhet krävs

27 september 2019

Den 1 oktober upphör bevattningsförbudet i Nyköpings och Oxelösunds kommuner. Vattenförbrukningen är nu mer normal och vattennivån i de små magasinen har normaliserats.

Det bevattningsförbud som har gällt sedan i maj 2018 upphör nu. Vattenförbrukningen är nu mer normal och vattennivåerna i de små magasinen har normaliserats. I de större magasinen är nivåerna dock fortfarande låga i Nyköpings- och Oxelösundsområdet. Allmänhet och verksamheter uppmanas därför till fortsatt sparsamhet.

- Nivåerna, vädret och årstiden gör att vi nu kan släppa på förbudet. Men det gäller att vi alla är fortsatt medvetna och sparsamma. De stora magasinen har nu förutsättning att återhämta sig, men vi är inte där ännu, säger Mats Lindberg, VA-chef i Nyköpings kommun.

Bevattningsförbudet gällde mot stora vattenuttag, som att till exempel fylla pooler. Förbudet infördes efter att vintern och våren 2018 varit mycket nederbördsfattig. Sommaren blev rekordvarm och torr och hösten 2018 likaså. Grundvattennivåerna i hela Sverige påverkades. Ett av de mest påverkade områdena är kring Nyköping och Oxelösund. På SGUs webbplats finns aktuella kartor över grundvattennivåerna. 

- Vi måste tänka långsiktigt i de här frågorna. Även om vi har möjlighet att försörja med vatten kan vattenkvalitén bli lidande i framtiden. Det är tacksamt att se alla som anammade förbudet och blev mer sparsamma, säger Johnny Jakobsson, VA-chef i Oxelösunds kommun.

Spara 24 liter på 2 minuter

Det finns många sätt att minska sin vattenförbrukning. Här följer 5 enkla tips:

  • Stäng av kranen när du borstar tänderna. Borstar du i 2 minuter kan det bli uppemot 24 liter.
  • Tvätta din bil i biltvätt. Mindre vatten går åt och de miljöfarliga ämnena renas.
  • Byt ut kranar och toaletter till snålspolande.
  • Ta korta duschar.
  • Ställ in en karaff vatten i kylen. Då slipper du spola för att få kallt vatten.