Meny

Stor båtfabrik skapar 100 nya jobb

6 juli 2021
Kommun och politik

Elbåtstillverkaren X Shore från Stockholm blir Nyköpings nya stora företagsetablering. Det står klart nu när bolaget gjort sitt val av etableringsort för att sätta upp en helt ny modern och ”grön” båtfabrik på 15 000 kvadratmeter. Företaget har redan inlett rekryteringen av de hundra personer de behöver anställa till fabriken.

 

 

- Vi har valt Nyköping för att det fanns så många positiva fördelar här, förklarade företagets VD Jenny Keisu och Elias Wästberg, projektledare för fabriksenheten. Det ligger nära Stockholm, här finns redan den tekniska och industriella kompetens vi behöver, det är nära till djuphamn och flygplats och det fanns fantastiska lokaler färdiga att flytta in i. Vi känner också att vi delar samma vision med kommunen vad gäller våra idéer om hållbarhet och innovation.

Uppskattar sättet att arbeta

Företagets ledning förklarade också att kontakterna med kommunen varit mycket värdefulla, att de introducerats till lokala företag som de kan inleda samarbete med. X Shore uppskattar särskilt mycket det samarbete de haft med Eberspächers team om att dela lokaler med dem på Arnö nu när Eberspächer drar ned på lokalytorna.

Företaget finns idag i Frihamnen i Stockholm med ett 50-tal personer där de tillverkar framtidens båtar. Drivningen är tyst, båtarna produceras av återbruksmaterial i en grön produktionslina som skapar en god arbets- och driftmiljö. När de nu flyttar till Nyköping är det för att börja med serietillverkning av båtarna. Idag säljer de mer än de hinner producera. Under 2022 räknar de med att ha tillverkat 400 båtar i Nyköping. Marknaden för båtarna finns främst i Europa, USA och Mellanöstern.

Världens modernaste båtfabrik

- Jag vill verkligen välkomna företaget till Nyköping, kommenterade Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande. Det passar så bra att få hit företaget med sin innovativa och gröna profil till en kuststad med skärgårdsliv. Det checkar in i alla våra önskemål. Att dessutom komma med så många nya jobb, som dessutom kan bli fler på sikt, innebär stora möjligheter för både arbetstagare och befintligt näringsliv. Det blir ju världens modernaste båtfabrik som etableras i Nyköping.

Båtarna är högpresterande och kan gå i 35 knop i ett material av linfiber bland annat. Råvaran till batterierna kommer från Österrike. De har fått många priser för sin design som påminner lite om fiskebåtar i retrostil vars framfart inte riskerar att störa djur- eller naturliv. Intresset är mycket stort och företaget räknar med en snabb expansion med en fabrik i USA i närtid. Fabriken i Nyköping blir en ”modell” för de ytterligare fabriker de planerar att bygga.

Många resultat nu av långt arbete

Näringslivschef Maria Karlsson har fått många frågor om varför det varit så många företagsetableringar den senaste tiden och har flera svar på det.

- Det är en kombination av olika saker som gör att vi nu ser resultatet av dels ett ändrat arbetssätt som innebär att vi inom kommunen fått ett starkare ägarskap över kommunens etableringsfrågor. Vi samarbetar fortfarande med Oxelösund och Nykopingsregionen men på ett annat sätt. Det är också ett resultat av många olika förhandlingar som vi fört över tid. Man ska veta att etableringar tar tid. I X Shores fall har det tagit sex månader, vilket är otroligt snabbt. I det här fallet hade Stockholm Business Alliance en avgörande påverkan eftersom de introducerade kontakten mellan båtföretaget och Nyköpings kommun.

- Något vi är mycket glada och tacksamma över. Kontakten med SBA och övriga partners betyder väldigt mycket för oss i det här arbetet.

Företaget söker nu ledare, montörer, CNC-montörer, lagerarbetare, tjänstepersoner i olika roller. Industriell erfarenhet och automation är en stor fördel.