Årets Minimeringsmästare ska utses - final i Nyköping

11 oktober 2022
Bo, bygga och miljö - Avfall och återvinning Hållbar utveckling - Agenda 2030

Under ett år har utvalda hushåll deltagit i projektet Minimeringsmästarna. Målet har varit att minska sin avfallsmängd och sitt klimatavtryck. Nu får vi se hur det har gått! Finalen går av stapeln på Sörmlands museum söndag 16 oktober - och sänds via länk till de andra svenska kommuner som deltagit i projektet.

Från Sörmland har ett tjugotal hushåll deltagit i projektet, varav fem från Nyköping. Under året har deltagarna setts på tematräffar (digitala och fysiska) där de utbytt erfarenheter och fått tips och inspiration från projektledningen och föreläsare. Dessutom har de genomfört olika utmaningar kopplat till fem olika teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil.

Varje utmaning har varit värd poäng, som tillsammans med avfallsminskning vägs in i resultatet. Deltagarna har vägt allt sitt avfall under tre tillfällen för att se hur avfallsmängden har minskat under årets gång.

Allmänheten har kunnat följa projektet via sociala medier eller hjälpt till att samla poäng genom att delta som digitala minimeringsmästare och göra enstaka utmaningar.

Projektet har skett i samarbete mellan Nyköpings kommun, Nyköpingshem, Oxelösunds kommun, Kustbostäder, Trosa kommun, Trobo, Sörmland vatten och Länsstyrelsen. Minimeringsmästarna har genomförts samtidigt över hela Sverige med ett femtiotal deltagande kommuner. Under söndagen den 16 oktober ska vinnaren utses och Sverigefinalen kan upplevas på plats på Sörmlands museum i Nyköping. Den sänds via länk till de andra deltagande kommunerna. 

FINAL söndag 16 oktober 15.00-17.00 på Sörmlands museum i Nyköping

  • Årets minimeringsmästare utses
  • Föredrag med Martin Emtenäs
  • Circular fashion show med Cirkulenterna
  • Liten klädbytarhörna (ta med max ett plagg per person!)
  • Inspirerande och kunniga utställare
  • Skaparverkstad med återbruksmaterial för barnen

Ingen entré. Allmänheten är varmt välkommen.

Läs mer om projektet på kommunens webbplats eller på Minimeringsmästarnas officiella webbplats