Årets Minimeringsmästare är utsedd

19 oktober 2022
Bo, bygga och miljö - Avfall och återvinning Hållbar utveckling - Agenda 2030

Under ett år har hushåll i Sörmland och över hela Sverige deltagit i
Minimimeringsmästarna - en tävling för hushåll som vill minska sitt
avfalls- och klimatavtryck och leva mer hållbart. I söndags utsågs
vinnaren i finalen som direktsändes från Sörmlands museum i Nyköping.

Under året som gått har de tävlande i Minimeringsmästarna utmanats i att minska sitt avfall så mycket som möjligt. Vid fem olika tematräffar har de fått verktyg och lärt sig om hållbarhet och avfallsminimering genom föreläsningar och workshops. Hushållen har också testat sina kunskaper och kreativa förmåga i olika utmaningar.

Nu är tävlingen avgjord. Årets minimeringsmästare är Emelie Andersson från Örebro, som har minskat sitt avfall med imponerade 90 procent och deltagit i alla årets utmaningar.

Bäst i Sörmland blev paret Oliwia Wadle och Sebastian Johansson från Trosa. På andra plats kom hushållet Ridell från Julita. Tredjeplatsen gick till hushållet Westin Fjellström från Nyköping.

I genomsnitt har de sörmländska deltagarna minskat sitt avfall med 39 procent.

Den direktsända finalen sändes från Sörmlands museum i Nyköping ut till de övriga deltagarkommunerna i landet. Ett femtiotal kommuner med totalt 250 hushåll har deltagit i projektet.

Omkring 120 besökare följde finalen på plats och fick ta del av en föreläsning med Martin Emtenäs och en modevisning med secondhand-kläder i regi av Cirkulenterna.

Från vänster: Familjen Ridell från Julita, Sebastian Johansson och Oliwia Wadle från Trosa och familjen Westin Fjellström från Nyköping.

Läs mer om Minimeringsmästarna i en tidigare nyhet: