Meny

Antalet fall av covid-19 sjunker inom vård och omsorg

20 januari 2021
Omsorg och stöd Kommun och politik

Allt färre är bekräftat smittade av covid-19 inom den kommunala och privata vård- och omsorgsverksamheten. Från förra veckans 18 bekräftade fall rapporteras denna vecka åtta bekräftat smittade.

I veckans rapportering (vecka 3) syns en fortsatt nedgång av antalet smittade av covid-19. Inom äldre- och demensboende finns två bekräftade fall, inom hemtjänsten två stycken och inom LSS fyra stycken. 

- Väldigt skönt att se att antalet konstaterat smittade i verksamheterna sjunker och att vi inte fick den befarade våg av ökat antal efter storhelgerna. Detta är ett tecken på att när vi alla hjälps åt och gör uppoffringar eller ställer om så blir inte våra äldre eller människor i behov av vår omsorg drabbade. Vi märker en viss lättnad i arbetsbelastning utifrån detta och det är första gången på länge. Nu behöver vi fortsätta hålla i ett litet tag till., säger Sofia Amloh (S), Vård- och omsorgsnämndens ordförande. 

Vaccinationen rullar på

Den 27 december startade vaccinationen av boende på äldre- och demensboenden och nu är det dags för dem att få sin andra spruta. Snart påbörjas också vaccination av personer som har hemsjukvård och hemtjänst. Vaccinationerna sker på vårdcentralerna. Vaccinerbjudandet gäller även de som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård samt personer över 90 år.

- Vaccineringarna rullar på bra och görs i ett gott samarbete med Region Sörmland som är en av de regioner i landet som lyckas bäst, säger Sofia Amloh.