Meny

Annorlunda Valborg och Beppe i år

29 april 2020

Valborg närmar sig och för många är det en efterlängtad högtid. Samtidigt har vi alla ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens och regeringens regler om att hålla avstånd, skydda utsatta grupper och att bara fira med sina närmaste i sitt hushåll.

Vi måste alla hjälpas åt att bromsa spridningen av covid-19. Det innebär att valborgsfirandet och Beppe, studenternas traditionsenliga fest, måste se annorlunda ut.

  • Fira gärna med dina närmaste hemma. Att umgås med de få personer man vanligen umgås med anses okey, som familjen. Var gärna utomhus.
  • Det går bra att umgås i små sammanhang utomhus. Att umgås med de personer man vanligen umgås med anses okey. Tänk på att hålla avstånd till varandra även utomhus.

Fokus är fortfarande att skydda personer som är i riskgrupperna och att minska smittspridningen så att vården hinner med. Det handlar om att undvika större fester/bjudningar (även utomhus), resor över landet, trängsel och att bilda folksamlingar. Och om man är utomhus kan man inte samlas för många på samma plats och det behöver vara glest mellan människor. Förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer gäller fortfarande.

Det är allas ansvar att se till att det firande man väljer handlar om att skydda sig själv och andra från smitta. Även om du själv är frisk och inte tillhör en riskgrupp - ta hand om varandra och era nära och kära genom att vara ett föredöme och ta ansvar för att begränsa smittspridningen.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbsida. 

Arrangerade Valborgsfiranden

På grund av det rådande läget med coronapandemin ställs flera valborgsmässofrianden in, bland annat det traditionsenliga friandet på Nyköpingshus. Läs mer på Nyköpingsguiden. 

Elda med försiktighet

Om du ska elda eller tända ett bål finns en del att tänka på. Bland annat att du kan behöva tillstånd, att alltid ha släckutrustning till hands och lämna inte platsen utan uppsikt. Tänk på gräsbrandsrisken som just nu är hög på grund av att det är torrt i fjolårsgräset. Läs räddningstjänstens råd för säker eldning.