Meny

Restauranger får hålla öppet längre

19 februari 2021

Restauranger med serveringstillstånd behöver inte längre utrymma sina lokaler efter kl 20. Detta efter ett beslut i socialnämnden som gäller från och med 19 februari 2021.

Serveringsställen är enligt Folkhälsomyndigheten särskilt riskfyllda ur smittskyddssynpunkt då personer samlas och tillbringar en längre tid i fysisk närhet på en begränsad yta. Det är sedan ett tidigare regeringsbeslut förbjudet för restauranger och serveringar att servera alkohol efter klockan 20.

I Nyköping har detta inneburit att serveringsstället ska stänga klockan 20.00, gästerna har därefter haft 30 minuter på sig att dricka upp sin alkoholdryck så att lokalen varit utrymd senast klockan 20.30. Restauranger har sedan haft möjlighet att öppna igen efter klockan 21.30.

I och med det beslut som i dag togs av socialnämnden kommer inte serveringsstället att behöva stänga klockan 20, utan kan fortsätta ha öppet kvällen ut. Efter kl 20 får det serveras mat, lättdryck samt folköl. De verksamheter som vill fortsätta hålla öppet efter 20:30 anmäler det till kommunens alkoholhandläggare.

Regeringen beslutar om förbudet

Förbudet mot att servera alkohol mellan klockan 20.00 och 11.00 gäller till och med den 28 februari 2021. Från den 1 mars 2021 gäller förbudet att servera alkohol återigen från klockan 22.00. Detta gäller till och med den 11 april 2021. Regeringen har aviserat att om smittläget förvärras, eller inte förbättras, kan förordningen om tillfälligt alkoholförbud komma att förlängas ytterligare.

Mer läsning

Här hittar du som är restaurangbesökare information om vad som gäller för serveringar

Här hittar du som har servering, restaurang eller annan livsmedelsverksamhet mer information 

Läs mer om kommunens övergripande arbete med corona-viruset