Meny

Ändrad feriepraktik under coronapandemin

11 juni 2020
Barn och utbildning Näringsliv och arbete Kommun och politik

Varje år erbjuds cirka 400 ungdomar i Nyköping feriepraktik via kommunen. Många av jobben brukar finnas inom vård och omsorg, men i år försvann den möjligheten. I stället har flera nya platser inom andra områden tillkommit.

På grund av besöksförbud i olika verksamheter och vikten av att minimera antal olika kontakter med äldre drogs alla 115 feriepraktikplatser inom vård och omsorg in denna sommar. För att ersätta dessa startade ett febrilt arbete för att hitta alternativa platser så att så många unga som möjligt får tillfälle till feriepraktik. Det rör sig i första hand om unga som går ut nian i år, men även gymnasieungdomar.

– Jag är glad att vi snabbt har lyckats kraftsamla och skapa en mängd nya feriepraktikplatser, både hos föreningar och inom kommunens verksamheter. Jag vill rikta ett varmt tack till alla som bidragit till att praktikplatserna blivit verklighet, säger Torbjörn Olsson (C), ordförande i Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.

Turistbyrån tar exempelvis emot 60 ungdomar under tre perioder som ska skapa ”Sommar i city”. De kommer att arbeta som turistvärdar och bygga olika hängställen i stan, på torget, i hamnen och i parker.

Föreningen Generator tar emot 45 feriepraktikanter som ska syssla med gatumusik och teater. Sedan tidigare är dessutom sportlägret på Rosvalla en verksamhet som tar emot många unga, 52 personer i år. Teater Sörmland, Brandkärrs fritidsgård, parkavdelningen och Jönåker golfklubb är fler exempel på arbetsplatser.

På grund av pandemin är arbetet med att hitta och tillsätta alla platser försenat, men de ungdomar som har sökt kommer att få besked inom kort om de har fått praktik denna sommar.

Läs mer om feriepraktiken här.