15 nya elbussar trafikerar Nyköping

13 juli 2023

Under sommaren börjar Nyköping trafikeras med den senaste generationens elbussar. Det är Nobina, som utför kollektivtrafiken på uppdrag av Region Sörmland, som uppdaterar fordonsflottan.

Elbussmodellen är bland de första i Sverige att tas i trafik. Fordonen utrustade med smarta värmesystem för en optimal temperatur året om. Genom ny teknik och större batterikapacitet så kan man också köra längre per laddning. Det ger en ökad flexibilitet i trafikplanering och ännu bättre punktlighet.

- Det är jätteroligt att Nobina satsar på nya bussar i Nyköping säger Sofia Carlson, chef för samhällsbetalda resor i Nyköpings kommun. Vi arbetar löpande med att utveckla kollektivtrafiken och göra den mer attraktiv och det här är stort steg i rätt riktning.

De nya bussarna sätts successivt i trafik från och med vecka 25. I slutet av augusti beräknas alla 15 nya fordon vara i trafik. Bussarna kommer att ersätta 15 befintliga elbussar som Nobina flyttar till annat trafikområde.
Fyra elbussar kommer att vara kvar i trafik sedan tidigare, bland annat den vinnande bussen från bussdesigntävlingen i våras som elever från Fokusskolan designat.

– Sedan tidigare vet vi att våra tysta och klimatsmarta elbussar är uppskattade av resenärerna. Nu gör vi ytterligare en uppdatering av vår fordonsflotta och det är en unik satsning för Nyköping, säger Fredrik Hallberg, affärschef på Nobina i Sörmland.