Den nationella anhörigveckan - En dag om väntesorg, att sörja en person som är här, men ändå är borta

4 oktober 2023
Anhörigstöd
Tid: 16:00 - 19:00
Plats: S:t Nicolai församlingshem, Hospitalsgatan 2. Nyköping

Under dagen erbjuds du att lyssna på när tre anhöriga berättar om sina erfarenheter och tankar samt en föreläsning "När varje dag kan vara den sista"

När: Onsdag 4 oktober klockan16.00-19.00

Plats: S:t Nicolai församlingshem, Hospitalsgatan 2

Ingen föranmälan krävs. Du kan ta del av en eller flera programpunkter. 

Kl 16.00

Tre anhöriga berättar om sina egna erfarenheter och tankar om väntesorg.

Cristina Forssander visar en egen kortfilm om sin mammas resa in i demenssjukdom och talar om sin egen väntesorg.                                                                                                                                                   

Olle Hallberg berättar om sina upplevelser när hans fru fick diagnosen vaskulär demens.  Margareta Svensson, ordf i Nyköping-Oxelösunds Demensförening deltar.                  

Anne Levin delar med sig av sina erfarenheter när hennes mamma fick diagnosen ALS.

Kl. 17.30  Paus och fika till självkostnadspris. Möjlighet till samtal och information från Anhörigstöd, Resursteam demens, Svenska kyrkan, Nyköping-Oxelösunds demensförening.

Kl. 18.00 – 19.00   Föreläsning med Anna Pella – När varje dag kan vara den sista

Hur förhåller man sig till ovissheten om hur länge ens barn ska leva? Vad blir viktigt när vi inte vet hur länge livet varar? Hur är det att leva med väntesorg?

Anna Pellas dotter Agnes föddes med en svår hjärnskada. Vardagen är skör och inte på något sätt självklar. Boken Väntesorg är dagboksanteckningar, skrivna till Agnes. Vi får följa Agnes under tonårstiden och när hennes föräldrar så småningom förbereder hennes flytt hemifrån – samtidigt som Agnes försämrade andning påminner dem om att sanden i hennes timglas håller på att rinna ut. Dagboken till Agnes handlar om hur det är att leva med vetskapen om att man kommer att förlora sitt barn.

Anna Pella är författare, journalist och föreläsare. 2022 kom hon ut med boken Väntesorg. Föreläsningen är bokad via Författarcentrum.

(Libris) Anna har medverkat i SVT:s intervjuserie När livet vänder (avsnitt 6 säsong 6) och Sveriges radios Svenska berättelser som hon senare även framförde på Dramaten.

Föreläsningen är ett samarbete mellan Nyköpings kommun, Svenska kyrkan i Nyköping och Nyköping-Oxelösunds demensförening