Nu kör vi på el

18 augusti 2019
Trafik och resor Bo, bygga och miljö

Från och med idag, söndag 18 augusti, rullar endast elbussar i stadstrafiken i Nyköping. Under lördagen arrangerades Bussens dag på Stora Torget för att fira det nya trafikavtalet.

Hundratals nyfikna Nyköpingsbor besökte Stora Torget där de bland annat kunde provåka en av de 19 helt nya elbussarna och lyssna på invigningstal. De yngre besökarna passade på att ta barnbusskörkort, dit kön ringlade sig lång. Bakom arrangemanget stod Nyköpings kommun, Sörmlandstrafiken och Nobina tillsammans.

barn_kö.jpg

Nyköping är nu med i en liten exklusiv skara kommuner som enbart har elbussar i stadstrafiken. Regionen är näst bäst i Sverige, bara Skåne har fler antal elbussar. 

– För oss i Nyköpings kommun är det viktigt att vi har en modern kollektivtrafik som uppskattas och används av så många som möjligt, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun. Vi ser mycket fram emot de nya elbussarna i stadstrafiken och att få wifi på alla bussar i kollektivtrafiken i Nyköpings kommun.

invigning.jpg

Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun, invigningstalade tillsammans med Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande och Pär Johansson, trafikchef på Nobina Sörmland. 

Wifi på samtliga bussar

Samtliga bussar i kollektivtrafiken har nu Wifi och USB-laddare. Landsbygdsbussarna har dessutom förinstallerade babyskydd, också det en förbättring jämfört med tidigare. Eftersom dagens batterier inte klarar de längre sträckor som krävs på landsbygden körs de bussarna på biogas, RME eller HVO, vilket är helt förnybart bränsle. 

Nytt ljud i stadsbilden

Elbussarna är så pass tystgående att de är utrustade med en varningssignal som föraren kan använda när fotgängare och cyklister finns i närheten. Varningssignalen låter som en ringklocka, samma typ som finns på spårvagnar runt om i Sverige. Bussarna laddas i bussdepån, både på dagen och under natten, de har 30 sittplatser och tre barnvagnsplatser. De går att köra cirka 200 km per laddning.

Det nya trafikavtalet

Det nya avtalet för allmän kollektivtrafik i södra och västra Sörmland tilldelades i maj 2018. Uppdraget gick till Nobina, samma operatör som kört busstrafiken i området tidigare. En tydlig förändring är just satsningen på elbussar vilket var ett krav från kommunerna inför upphandlingen av det nya trafikavtalet. Nytt är också att avtalet är incitamentsbaserat, det vill säga trafikföretaget får delvis betalt utifrån hur bra de håller tider och hur bra värden man får i kundundersökningar. Läs mer om det nya trafikavtalet och ta del av vanliga frågor och svar. 

Ordinarie tidtabell från 19 augusti

Från och med måndagen den 19 augusti är det ordinarie tidtabeller från Sörmlandstrafiken som gäller igen efter sommaren. Det innebär en del förändringar. Läs mer om förändringarna.