Meny

Succé för Hackaton på Studsvik

12 november 2018
Näringsliv och arbete Näringsliv och arbete Uppleva och göra Barn och utbildning - Vuxenutbildning

50 deltagare, organisatörer och affärsutvecklare deltog ett helt dygn mellan fredag och lördag ett hackaton på Studsvik Tech Park. 

På Horsviks konferensanläggning arbetade de fram digitala lösningar på hållbarhetsuppgifter. Resultatet blev nio produkter som presenterades för juryn under lördagen.

- Förväntningarna innan eventet var skyhöga och det känns lagom att hålla kvar dem där, säger Philip Saltskog på Tankbar, en av initiativtagarna till hacket. Vi har deltagit i hackathons förut men denna gång var kunskapsnivån på deltagarna outstanding. Allt kring eventet är också bättre än det vi har erfarenhet av tidigare. Temat, kommunikationen, platsen och organisationen. Förhoppningen är att det blir ett hackathon varje år i Nyköping!

IT-klustret vill stimulera fler

Hacket genomförs av den nybildade ekonomiska föreningen Nyköpings IT-kluster som gått samman för att sätta Nyköping på den nationella digikartan. Klustret vill tillsammans arbeta för framtida kompetensförsörjning och få fler att ta steget in i IT-branschen.

Deltagaren Tilda Hellström går andra året på Nyköpings Enskilda gymnasium och tyckte hacket var ett bra sätt att lära sig hur man tar en idé hela vägen till färdig produkt.

- Jag har lärt mig mycket nytt och dygnet har varit roligt. Jag har programmerat förut men inte satt ihop ett helt projekt på det sätt vi gjorde nu. Vi sov ingenting och man var lite trött vid nio på kvällen, men så fort solen gick upp igen så piggnade vi till. Vårt team ska träffas igen och arbeta vidare med produkten.

Vinnare fanns i fyra kategorier

  • Bästa team:Team 500
  • Bästa genomförande: Fossilfri
  • Bästa Teknik: Team Tankbar
  • Bästa Projekt: de nyfunna vännerna i team C-Zero
    Deras idé är en app som hjälper dig radera dina egna koldioxidfotspår. Den gör det enkelt att klimatkompensera kring semesterresor du gör, maten du äter eller kläderna du har på dig.