Meny

Överskott från Olrog-stipendiet skänks

17 juni 2019
Kommun och politik Nämnder - Kultur- och fritidsnämnden Uppleva och göra - Kultur Uppleva och göra - Stipendier och priser

Kultur- och fritidsnämnden beslutade på sitt sista sammanträde innan sommaren vilka som ska få ta del av överskottet från Olrog-stipendiet.  

Sedan 1997 har ett årligt stipendium delats ut till minne av Ulf Peder Olrog, av Nyköpings kommun och Rotaryklubbarna. Man enades om att 2019 skulle bli sista gången stipendiet delades ut. I februari genomfördes som avslutning en 100-årsjubileumsföreställning då även det sista stipendiet delades ut.

Avsikten var att den behållning som fanns till förfogande skulle nyttjas i sin helhet till 2019 års stipendium och arrangemanget samt till ett minnesmärke för Ulf Peder Olrog som nu är uppfört vid Behmbron.

Jubileumsföreställningen den 27 februari som arrangerades tillsammans med Rotaryklubbarna i Nyköping drog dock ett fullsatt Culturum. Biljettintäkterna resulterade i ett överskott på 120 000 kronor. 

Tillsammans med Rotaryklubbarna enades nämnden den 5 juni därför om att överskottet ska fördelas med 80 000 kr till Rotary som avser att skänka pengarna till kampen mot polio (Polio Plus) och Rotarys Läkarbank. Kvarvarande 40 000 kr går till Kulturskolans Stöd- och föräldraförening, STOFF. 

- Det känns väldigt roligt att dels kunna fira 100-årsjubileum och att dessutom kunna dela ut överskottet till viktiga verksamheter, säger Karina Josevski (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Vid nämndens möte representerades Rotaryklubbarna av Göran Hedin och Hans Olausson, som informerade om Polio plus och tackade för ett givande samarbete.

- Meningen var från början att vi skulle göra slut på de pengar vi avsatt, men nu blev konserten så lyckad att vi också kunde få ett överskott och bidra till något mera, säger Göran Hedin och Hans Olausson från Rotaryklubbarna.