Meny

Fruängskällan blir tappställe för poolvatten och bevattning

14 maj 2019
Bo, bygga och miljö Bo, bygga och miljö Bo, bygga och miljö - Vatten och avlopp

Nu öppnar Nyköpings kommun Fruängskällan för att kunna förse Nyköpingsborna med vatten till pooler och för bevattning. Det råder fortfarande förbud mot att använda sitt vanliga dricksvatten till bevattning i stora mängder.

Fruängskällan är en grundvattenkälla som ligger vid Bagaregatan 1 vid Nils Oscars bryggeri. Grundvattennivån är just där så hög att vatten måste pumpas bort för att hålla fastigheterna torra. Vattnet pumpas ut i Stadsfjärden.

- Vi vill underlätta för Nyköpingsborna att hålla liv i sina växter och kunna bada i sina pooler. Källans vatten är inte godkänt att dricka, men går utmärkt att bada i och vattna med, säger VA-chef Mats Lindberg.

Läs mer om rådande bevattningsförbud här.

Öppnas den 16 maj för privatpersoner

Den 16 maj öppnas kranen på tappstället vid Bagaregatan mitt för parken vid Nils Oscars bryggeri. Där kommer det att finnas bemanning tisdag och torsdag varje vecka, klockan 09:00-11:30. Vattnet är kostnadsfritt för privatpersoner.

Det som gäller vid tappstället är att du måste ta med egen vattentank. Du kan till exempel anlita ett transportföretag för att frakta vatten i stora tankar. Tappstället är till för privatpersoner. 

Företag som behöver vatten till sin produktion hänvisas till Vattenkioskerna vid Idbäcksvägen och Kungshagsvägen. 

Grundvatten

Vattnet från Fruängskällan är så kallat råvatten och är inte till för att drickas. Vattenprover är tagna och halter av vissa ämnen mätta. Vattnet är godkänt som badvatten och för bevattning. Privatpersoner ansvarar själva för att kontrollera att deras anläggningar, t ex filter, pumpar och poollinjers, tål de aktuella halterna/ämnena. 

Ämne Aktuella värden uppmätta i Fruängskällan*
Järn 0,20 mg/l
Mangan 0,38 mg/l
PH 7,7
Totalhårdhet 13 dH

* Tänk på att resultaten ovan är på ett enda prov, halter av järn och mangan kan variera kraftigt i grundvatten.

Här hittar du information om tappstället på nykoping.se