Meny

Ändrade betalningsalternativ för parkering

2 maj 2019
Bo, bygga och miljö Trafik och resor Kommun och politik Trafik och resor - Parkering

Under hösten kommer kommunens parkeringsautomater att uppdateras och få nya kortläsare. I samband med det försvinner alternativet att betala med mynt.

Vid årsskiftet löper licensen ut för kortläsarna i kommunens parkeringsautomater. Det innebär att samtliga 48 automater, som alla är placerade i centrum, behöver utrustas med nya kortläsare och nya fronter på automaterna. I samma uppdatering passar kommunen på att ta bort myntbetalningen.

- Det är få som betalar med mynt i automaterna idag, bara var tionde användare, men mynten kräver mycket hantering i form av tömning flera gånger per vecka. Det har också varit omfattande krångel, exempelvis att de nya mynten väger så lite att de inte alltid registreras av automaten, säger Tommy Carlsson, gatuchef i Nyköpings kommun.

Nya alternativ ersätter myntbetalning
Istället kommer nya smidiga betalningsalternativ att tillkomma, men det är för tidigt att säga vilka i nuläget. Det kommer att annonseras i god tid innan förändringen. 

- Jag har förståelse för att vissa målgrupper föredrar myntbetalning, man kanske inte är så ”digital” av sig. Tyvärr är detta ett led i en oundviklig modernisering, säger Tommy Carlsson. 

Han tipsar den som föredrar mynt att testa med kortbetalning och följa de instruktioner som finns på automaten. Eller ringa Tekniska divisionens Kommunservice och få guidning. 

I uppdateringen kommer även kvittofunktionen att tas bort, vilket ger en besparing på närmare en miljon utskrifter årligen. Det finns inte längre behov av ett parkeringskvitto att placera i framrutan, eftersom parkeringstiden läses av digitalt numera.

Beslutet att uppdatera parkeringsautomaterna togs på kommunstyrelsens möte den 29 april.