Tidigare stöd till ungdomar med missbruksproblem

19 december 2017

Nu finns det en öppenvård för ungdomar som har problem med alkohol eller narkotika. Syftet är att öka förutsättningarna för att ungdomar i ett tidigare skede får stöd och behandling.

Två ungdomsbehandlare och en utvecklare –  som även arbetar med anhörigstöd till föräldrar/vårdnadshavare - bildar sedan i höstas Öppenvård ungdom.

Målgruppen för deras arbete är ungdomar upp till 20 år som har missbruksproblem - och deras föräldrar.

– Syftet är att det ska bli en kortare väg till att få stöd, en öppenvård för ungdomar. Då kan vi fånga upp ungdomar i ett tidigare skede och på så sätt förebygga en omfattande ohälsa som de kan få om missbruksproblemen gått för långt, säger Mari Harryson enhetschef för den förebyggande enheten i Nyköpings kommun.

Samtal utan insats

Ungdomar och föräldrar kan kontakta Öppenvård ungdom direkt. Men kontakt kan även förmedlas bland annat genom socialsekreterare, ungdomsstödjarna och skolan. Ungdomsbehandlarna kan ge information, råd och stöd upp till fem tillfällen, utan att individen har fått en insats.

Om det i samtalen visar sig att det behövs en behandlingsinsats, förmedlar ungdomsbehandlarna kontakt till socialsekreterare som fattar ett sådant beslut. Därefter gör behandlarna tillsammans med individen och dess föräldrar/vårdnadshavare en genomförandeplan över vilken behandling som behövs och hur den ska genomföras.

Behandlingsmetoder

I behandlingen arbetar ungdomsbehandlarna med ungdomens helhetssituation och försöker hitta och bygga vidare på det som kan bidra till ett liv utan missbruk. Behandlingsmetoderna har stöd i forskning och nationella riktlinjer.

De flesta ungdomar som har problem med alkohol eller narkotika har även en psykisk ohälsa. Därför samarbetar ungdomsbehandlarna med hälso- och sjukvården, framförallt BUP (Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen) om individens vårdnadshavare samtycker till det.

Lokal och kontakt

När ungdomsbehandlarna träffar och har samtal med ungdomar och deras familjer har de en mottagning på Östra Kyrkogatan 17. Övrig tid finns ungdomsbehandlarna på Forsgränd 12.

Ungdomsbehandlarna har mejladress: oppenvardungdom@nykoping.se

Telefonnummer: 0155-24 78 20. Telefontid måndagar 13.30-16.30, övriga tider går det bra att lämna meddelande så ringer ungdomsbehandlarna upp.

Läs mer på webbsidan om ungdomsstöd.