Kö till förskolan

18 december 2017

Till den kommunala förskolan är det just nu köer och kommunen arbetar med flera alternativ till lösningar. Det är fullt på flera förskolor i Nyköping och vårdnadshavare blir erbjudna platser på andra förskolor än önskat. 

- Det är en olycklig situation med brist på förskoleplatser. Just nu riskerar vi att inte klara garantitiden, som innebär att barnet ska få förskoleplats inom 4 månader, säger Kent Pettersson, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden. 

Behov av lokaler och personal

Förarbete pågår med att planera nya förskolor i Oppeby och vid Träffen/Långbergsområdet. Tills nya förskolor är på plats arbetar kommunen med flera alternativ för att möta köerna. 

- Vi kommer att öppna upp en avdelning på förskolan i Högbrunn och vi tittar även på lösningar i form av moduler eller paviljonger, berättar Linda Uller, utbildningschef förskola och annan pedagogisk verksamhet. Att växa och utöka verksamheten är ju en angenäm situation, men med den brist på förskollärare som hela Sverige lider av arbetar vi hårt med att rekrytera i samma takt som vi växer. 

Nyköpings kommun satsar just nu på att tillsvidareanställa barnskötare.

- För oss är det viktigt att verksamheten kan behålla den kvalitet den har idag, säger Kent Pettersson. I Nyköping, precis som i Sörmland och i hela Sverige står vi inför en utmaning inom förskola och skola där bristen på utbildad personal är stor. Vi satsar extra på kompetensuteckling och stöd för vår personal - något som jag tror är en bra grund för att rekrytera rätt personal till våra verksamheter. 

- Förskolan är en viktig plats för barnet och det första steget i barnets utbildning, säger Linda Uller, så att satsa på att anställa barnskötare som ett komplement till förskollärare känns som en naturlig väg att gå. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare med moderna pedagoger som ger barnen förutsättningar till ett livslångt lärande. 

Frågor och svar om placering

Läs gärna mer på webbsidan

Ni kan inte hålla garantitiden – är jag fortfarande kvar i kön? 

Ja, du står kvar i kön och blir erbjuden en förskola så fort som möjligt. Vi försöker tillgodose dina önskemål om förskola, men du kan bli erbjuden plats på annan förskola i kommunen. 

Hur lång tid kan det ta innan jag får en plats?

Vi arbetar med flera lösningar idag och försöker hålla garantitiden på 4 månader. 

Kommer jag att få en plats på den förskola jag önskade?

Vi erbjuder lediga platser på de förskolor som har plats. Tyvärr ser vi att det i dagsläget är fler än tidigare som inte får plats på just den förskola de önskat. Så långt det är möjligt arbetar vi med att tillgodose de önskemål om förskoleplats som inkommit.

Om jag tackar nej till en erbjuden plats, vad händer då?

Vill du inte ha den plats du blir erbjuden, blir det en ny garantitid. 

Om jag tackar ja till en förskola som ligger långt bort från där jag bor – och det blir en plats ledig på den förskola jag först önskade – får jag den platsen då?

Om det blir en plats ledig på den förskola som ni önskade, måste vi först tillgodose de barn som har garantitid och inte har någon förskoleplats i kommunen. Vi följer de Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet som är antagna av Barn- och ungdomsnämnden 2016-12-06.