Meny

Ta det försiktigt med fyrverkerierna

27 december 2016

Snart är det nyår och många vill fira med fyrverkerier. Men varje år skadas människor när de handskas med fyrverkerier. Därför är det viktigt att du vet vilka regler som finns och hur du hanterar fyrverkerier på ett säkert sätt.

18 års-gräns

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Du kan också behöva tillstånd om du vill avfyra fyrverkerier i tätbebyggt område.

Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.

Den som avfyrar fyrverkeri eller pyrotekniska varor ansvarar för att inte någon person eller egendom skadas.

Läs mer om smällare, fyrverkerier och tillstånd för fyrverkerier på Polisens webbplats.

Särskild informationssatsning till föräldrar och handlare

I år har Polisen och Sörmlandskustens räddningstjänst gemensamt gjort en särskild satsning att informera föräldrar till barn i skolåldern, då minderåriga, framför allt unga pojkar, ofta är inblandade i fyrverkeriolyckor. Man har också besökt de 9 handlare i Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund som har tillstånd att sälja fyrverkerier för att informera om reglerna för försäljning.
- Det har varit bra möten. Alla är tillmötesgående och vill samarbeta för att förhindra olyckor. Det är vi tacksamma för, säger Martin Wendt, brandingenjör på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Checklista för ett säkert fyrverkeri

Det finns några grundläggande råd som du kan följa för att minimera riskerna när du använder fyrverkerier:

  1. Kontrollera att allt är helt. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  2. Ta god tid på dig. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  4. Använd bruksanvisningen. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen och hitta inte på egna lösningar.
  5. Tumregel: håll inte pjäsen i handen. Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det.
  6. Luta dig inte över. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  7. Rätt avstånd. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det. Avstånden är olika för olika fyrverkeripjäser, så följ alltid bruksanvisningen.
  8. Vänta med att gå fram. Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det. Många allvarliga olyckor inträffar när man försöker tända om pjäser som slocknat. Lämna tillbaka pjäserna till säljaren.
  9. Tänk på riskerna. Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.
  10. Visa hänsyn.Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Fyrverkeri