Meny

Priserna stiger på bostadsrätter i Nyköping

22 december 2016

Priserna på bostäder i Nyköping steg så mycket under 2016 att ökningen ligger på andra plats i Sverige.

Bostadsrättspriserna har stigit med 37 procent och det är den i särklass största ökningen i Sörmland. Villapriserna har gått upp med med 18 procent och fritidshus med 6 procent.

Det visar rapporten från organisationen Mäklarstatistik. Bakom prisökningen ligger den omfattande nyproduktionen av bostäder i Nyköpings kommun.

- Nyproduktionen drar upp priserna på alla bostäder och 2016 var ett extremt år, förklarar fastighetsmäklare Håkan Thelin på SkandiaMäklarna. Priset per nyproducerad kvadratmeter är sällan under 25 000 kr och det drar även upp begagnatmarknaden.

Håkan Thelin beskriver Nyköping som en relativt liten kommun med stor inflyttning och mycket större nyproduktion än en genomsnittlig kommun. En anledning till inflyttningen är kommunens långvariga och konsekventa Bo i Nyköping-kampanj som fått stor uppmärksamhet. Nyköping är nu en stad i förvandling, fortfarande en småstad men inflyttningen är större än för jämförbara kommuner..

- Småstadskänslan och närheten är Nyköpings främsta fördelar och det får man inte tappa bort i Nyköpings förvandling, säger Håkan Thelin. Inflyttarna kommer framför allt från Storstockholm och Östergötland men egentligen från hela landet. Nyköping har skaffat sig ett rykte om att vara en fin småstad med ett allt bättre kultur- och serviceutbud. Vi bedömer att över 40 procent av de nyinflyttade är pensionärer. De kan ha en anknytning hit eller vill bo nära släktingar i större städer, men inte för nära.

Den stora prisökningen kan upplevas obegriplig men är inte det, enligt Håkan Thelin som tror att ökningen planar ut nästa år. Redan innan amorteringskravet infördes 2016 hade det i praktiken tillämpats i flera år av bankerna. Åtgärden blev därför uddlös här i Sörmland men inte i Storstockholm. 

Den största prisökningen i Nyköping svarar de stora exklusiva villorna för som länge legat mer eller mindre stilla i prisutvecklingen i jämförelse med mindre hus.

Att fritidshusen ökat endast 6 procent beror på att utbudet varit så begränsat. Ökningen är också mindre jämfört med övriga kommuner i Sörmland och riket.  De sjönära fritidshusen har dock stigit kraftigt i pris men kommer sällan ut på marknaden. 

Skandiamäklarna håller det inte för otroligt att befolkningen I Nyköpings kommun ökat till minst 80 000 invånare om 30 år – men kanske lika gärna till 90 000. Kommunens mål är en inflyttning på 700 personer per år vilket kräver 350 nya bostäder per år.

Målet var tidigare 500 invånare per år men skrev upp till 700 för ett par år sedan. Under 2016 var 461 bostäder i produktion i Nyköpings kommun. Under 2017 planeras byggnation av 448 bostäder.