Meny

Nyårspromenad med invigning av Gästabudsåret 2017

22 december 2016

Nyårspromenaden blir startskottet för jubileumsfirandet av Gästabudet 700 år i Nyköping.

Alla inbjuds till Stora Torget på Nyårsafton klockan 16.00 då kommunstyrelsens ordförande Urban Granström invigningstalar.

Under jubileumsåret passar Nyköping på att bjuda in till ett modernt gästabud. Men nu handlar det inte om ond, bråd död utan om att bjuda på ett år som innehåller en rad evenemang och är välkomnande och generöst.

På Nyårsafton tänds lamporna för en av kommunens största jubileumssatsningar då man påbörjar ljussättningen av Å-promenaden för ett tryggare och snyggare Nyköping.

Nyköping lyser upp i vintermörkret med marschaller, ljus och lampor. Invånare och besökare bjuds in till en promenad på årets sista dag där man längs vägen får ta del av Nyköpings historia, konst och kultur, musik och överraskningar.

Promenadslingan går via Stora Torget till hamnen och in på Nyköpingshus borggård. Man kan kliva på promenaden där det passar bäst. Det är bara att följa de upplysta marschallerna längst med å-promenaden.

Ett axplock av aktiviteterna längs Nyårspromenaden:

- Stadshustrappan - tal av Urban Granström kl.16.00

- Stora Torget – utdelning av 500 led-ljus!

- Mårtens hus - en ny restaurang smygöppnar denna dag och bjuder på smått och gott att äta och dricka.

- S:t Nicolai kyrka - nyårsbön kl 15.00. Kyrkan säljer ljus som du sedan kan lämna längs promenaden vid Anna Lindhs plats. Pengarna går till Nyköpings församlings diakonikassa, till behövande i vår stad.

- Gripes Modellteatermuseum hälsar välkommen.

- Pelles Lusthus håller öppet och bjuder på fika och kaffe

- Galleri Fiskhuset, vernissage och musikunderhållning

- Allhelgonakyrkan - nyårsbön kl 17.00

- NK-villan hälsar välkommen

- Clarion Hotell Kompaniet lyser upp sin vackra trädgård och håller öppet i sin restaurang och bjuder på såväl livemusik som på en härlig nyårsmeny

- Nyköpings Ljusfabrik hälsar välkommen

- Nyköpingshus ljussätts och hälsar välkommen

- Kungstornet håller öppet och visar utställningarna "Schack och makt" och "Fursten". För barnen: Jakten på Ingeborgs fingerborg. Träffa hertiginnan Ingeborg, som har slarvat bort sina fingerborgar. Hjälp henne att leta!

- Konsert med Baltic Harmony på stora borggården ca kl 16.30 och ca kl 17.10

- Forspaddling i Nyköpingsån

- Kulturhuset Slottsvakten håller öppet och bjuder på glögg

För mer information om Gästabudsåret gå in på www.gastabudsaret2017.se. Eller kontakta jubileumsgeneral Ulf Westman på telefon 0155 – 24 84 51.