Välkomnar granskning efter fel i hantering av mail

3 november 2016

Nyköpings kommundirektör Erik Carlgren välkomnar en granskning efter den felaktiga hanteringen i somras av ett mail från en företagare.

- Revisionsgranskningar är alltid bra då de både belyser det som fungerar väl och ger bra förslag på vad som kan förbättras, säger han.

- Jag har gjort fel i samband med mottagande av ett mail som kommit in till kommunen genom att ställa en fråga till mailskrivaren om detta ska diarieföras eller inte, säger Erik Carlgren. Detta avsteg från lagen kan inte försvaras på något sätt av de omständigheter som gällde i detta specifika fall.

- Det här är om jag minns rätt den enda gång jag handlat på detta sätt under de tolv år jag arbetat som kommundirektör och de 22 år jag varit verksam i central förvaltning i Nyköpings kommun, fortsätter han.

- Jag vet att jag vid tillfällen då jag pratat med medborgare eller företagare som avsett att skriva till mig informerat om att det de skriver diarieförs och därmed blir offentlig handling. I dessa sammanhang har jag aldrig avrått från att skriva. Jag har berättat om detta för att upplysa om hur det fungerar i kommunen.

Nyköpings kommun arbetar med systematiska utbildningar om offentlighet och sekretess för chefer och handläggare som hanterar ärenden. Kommunen har väl genomarbetade rutiner och anvisningar för kommunens kansli. Alla registratorer ingår i ett nätverk som handleds och utbildas centralt av kommunledningskansliet.

- Jag anser att kommunledningskansliets arbete fungerar mycket bra och jag är stolt över deras och våra registratorers professionalitet, säger Erik Carlgren och välkomnar en revisionsgranskning av hur kommunens tjänstemän och politiker hanterar dessa frågor.